KPMG Football Benchmark tarafından yapılan araştırmada İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya, Fransa, Hollanda, Portekiz ve Türkiye’nin en üst liginde geçen sezon şampiyonluk yaşayan takımların geliri incelendi. Araştırmaya göre Süper Lig’in son şampiyonu Galatasaray, sekiz şampiyon arasında vergi sonrası gelirini en çok arttıran kulüp olarak öne çıktı.

Bir önceki sezon ekside olan gelirini yüzde 54 arttıran Sarı-Kırmızılılar, 5 milyon Euro artıya geçti. Galatasaray, söz konusu artışa rağmen 146 milyon Euro’luk geliriyle sekiz takım arasında en az kazanç sağlayan ekip oldu.

4 kulüp zarar etti

Galatasaray’ın ardından gelirini yüzde 50 arttıran Hollanda şampiyonu Ajax ikinci, Bundesliga’yı zirvede tamamlayan Bayern Münih ise yüzde 21’lik yükselişle üçüncü sırada yer aldı. Portekiz şampiyonu Benfica da vergi sonrası yüzde 9 kâr elde ederken, Manchester City (yüzde -0,3), Paris Saint-Germain (PSG) (yüzde -3), Barcelona (yüzde -8) ve Juventus’un (yüzde -21) karında düşüş oldu.

Dolulukta son sırada

Sarı-Kırmızılı kulüp, 146 milyon Euro’luk gelirin yüzde 50’sini yayın haklarından, yüzde 32’sini de ticari gelirlerden elde etti. Galatasaray’ın maç günü geliri ise yüzde 18’de kaldı. Sarı-Kırmızılılar, sekiz takım arasında yüzde 69’la stat doluluk oranında en son sırada yer aldı. Yüzde 100 stat doluluk oranıyla Bayern Münih zirvede yer alırken, Manchester City, Ajax ve PSG ise yüzde 98’le ikinci sırayı paylaştı. 

Fanatik