Galatasaray da Bruma transferiyle beraber yeni bir dönem başladı. Buna göre Cim-Bom, Avrupa ve Güney Amerika pazarında artık oyuncunun maliyetine bakmaksızın kaliteli genç oyuncuları kadrosuna katacak. Son olarak Portekizli futbolcuyu Sporting Lizbon’dan 10 milyon ve 3 milyon euro bonus karşılığında alan sarı-kırmızılılar, 18 yaşındaki futbolcuya önemli bir yatırım yaparken, ileride de satışından çok önemli bir gelir bekliyor.

Genç yetenekleri alarak orta ve uzun vadede bu futbolcuları parlatıp astronomik rakamlara satmak isteyen Galatasaray, bu konuda kendine model olarak Porto ve Shaktar Donetsk kulüplerini seçti.

Ne yaptılar?
Porto ve Shaktar Donestk, sportif başarılarının yanı sıra ekonomik anlamda da düzlüğe çıktı. Burada yatan ana sebep, futbolcuya yaptıkları başarılı yatırım... Kurdukları “oyuncu tarama” sistemiyle dünyanın dört bir yanından, potansiyeli yüksek genç yıldızları toplayıp, 2-3 sezon içinde flaş rakamlara dev kulüplere satıyorlar.

Porto’da en bariz örnek; Falcao. Golcü 2009’da 23 yaşındayken 3.9 milyon euroya River Plate’den alınıp, 2011’de Atletico Madrid’e 45 milyon euroya satılmıştı. Aynı şekilde bu sezon başında James Rodriguez’i Monaco’ya satan Porto, 2010 yılında henüz 19 yaşındayken 5 milyon euroya Banfield’dan aldığı oyuncuyu 45 milyon euroya sattı.

Shaktar Donetsk de2005’te 18 yaşındayken Brezilya’dan 7 milyon euro’ya getirdiği Fernandinho’yu, bu sezon başında 40 milyon euro bedelle Manchester City’e gönderdi. Buna benzer transfer de iki sezon önce yapmışlardı. 2007’de 18 yaşındaki Willian’ı 14 milyon euroya Corinthians’tan alan Ukrayna ekibi, 2011’de Anzhi’ye 35 milyon euro bedelle satmışlardı.

Skorer