Futbolculuğunda göremediği şampiyonlukları hocalık döneminde tek tek yaşadı. Kazandığı 13 resmi kupayla Türkiye’nin en iyi teknik direktörü olduğunu kanıtladı.

1970 ve 1980’lerdeki futbol izleyicisi Fatih Terim’i futbolcu olarak tanıdı. Cemil Turan ile birlikte dönemin en iyi oyuncusu olarak ün yaptı deneme bonusu ve Türk futbol tarihinin en görkemli jübilesiyle yeşil sahalara veda etti. Terim, Jupp Derwal’in “Gel beraber çalışalım” önerisine “Şimdi değil” yanıtını verdi 1986 Dünya Kupası sonrası; önce Ankaragücü ardından Göztepe’de ısınma turları yaptı. Milli takımdaki başarıların ardından Florya’nın kapısından girişi 1996 yılını buldu.

İLK KUPA ANKARA’DA

Fatih Terim’in ismi hep başarıyla yan yana yazılmıştı. Galatasaray’daki teknik adamlık döneminde yine öyle olacaktı. 1995-1996 Türkiye Kupası’nı Greame Souness ile kazanan Galatasaray’ın Cumhurbaşkanlığı Kupası maçı 1997 yılına sarkmıştı. Terim, ilk resmi kupasını da 1996-97 sezonunun sonlarına doğru, 12 Mart 1997 günü Ankara’da aldı. Hakan Şükür 3 gol atmış, kupa Terim’in ellerinde havalanmıştı.

Sarı-kırmızılı ilk döneminde ligi domine eden Terim, arka arkaya kazandığı 4 kupayla rekorları alt üst etmişti. Geçmişte sadece Brian Birch, Gordon Milne seri olarak 3 şampiyonluk kazanmış; Ahmet Suat Özyazıcı ise farklı dönemlerde Trabzonspor’u şampiyon yapmıştı. Fatih Terim de 2000’de 4 yıl üst üste seri şampiyonluk yakalayan tek isim oldu. 4 yıllık periyotta kazanılan 2 Cumhurbaşkanlığı, 1 UEFA Kupası, 2 de Türkiye Kupası Terim lig zaferlerinin kreması olmuştu.

 DAHA İYİSİ YOK

İkinci dönemi stat ve ekonomik problemler nedeniyle kupasız geçerken Terim, 2011 yılında elini taşın altına soktu. Ligde en kötü sezonlarından birini geride bırakan takımı devraldı, varlığını yeniden hissetirdi. 2012 ve 2013’te arka arkaya iki lig şampiyonluğu kazandı. Lig tarihinde en fazla şampiyonluk yaşayan teknik direktörler sıralamasında 4 şampiyonluğu bulunan Ahmet Suat Özyazıcı’yı geride bıraktı, 2 fark attı… 2 ve 3. döneminde Türkiye Kupası’nda yüzü gülmeyen Terim, kupaların kupası Süper Kupa’da duble yaptı. Önce Erzurum’da ardından Kayseri’de ezeli rakibi Fenerbahçe’yi saf dışı bıraktı, 13 kupayla Türkiye’nin en çok kupa kazanan teknik direktörü oldu…

TSYD KUPASI DA VAR! 

UEFA Süper Kupa finalinde yerini Lucescu’ya; Fiorentina’da İtalya Kupası öncesi koltuğu Mancini’ye devreden Fatih Terim’in 6 lig, 2 Türkiye, 2 Cumhurbaşkanlığı, 2 Süper Kupa, 1 UEFA Kupası bulunuyor. Terim; 3 kez de TSYD Kupası kaldırdı. TSYD kupaları da istatistiklere dahil edilirse rakam 16’ya yükseliyor.

AMK