Derbilerin sonucu belli olmaz’, çok da doğru olmayan bir klişe. Bu maçlarda ev sahipleri yüzde 60 favoridir. Fenerbahçe’nin ev sahibi olduğu Galatasaray maçlarında bu oran daha da artıyor. Eğer Fenerbahçe’nin son maçı Kayserispor’la oynadığı olsaydı, Galatasaray favori olma açısından durumu dengelediğini söyleyebilirdik.

Ancak Fenerbahçe Ajax maçıyla daha dengeli bir görüntüye kavuştu. Bu oyun moralleri düzeltmiş olmalı. Çünkü Kayseri karşısında oynanan ancak teknik direktörün özel direktifiyle meydana gelebilecek etkisizlikteydi. O kadro teknik direktörün özel istekleri ve kısıtlamaları olmadan o kadar kötü ve defansif oynayamazdı.

Bugün itibarıyla Galatasaray yavaş yavaş performans seviyesini yükseltmiş, moralli bir ekip. Fenerbahçe ise daha sistemini oturtmayı bırakın ne olduğuna tam karar verememiş ancak Ajax maçıyla moral açısından rahatlamış bir karma.

Galatasaray nokta ve kullanışlı 11 oyuncuları aldı. Hepsini alıştığı oyunda kullanıyor. Fenerbahçe ise sportif ve teknik direktörünü, takımı ve oyununu değiştirdi. Geçen senenin direkt 11’inden 2 oyuncu kullanarak çıktığı maç var.

Dolayısıyla iki takım her anlamıyla birbirinden farklı. Bu oyunun kaderini Podolski ve Nani’nin belirleyebileceğini düşünüyorum. Caner’in, Ajax maçından belirginleşen iyi performansı Nani’yi de olumlu etkileyecektir.

Podolski’nin tıpkı Benfica maçındaki gibi Sabri’ye yakın oynayacağı bir oyun, o kanadı iki takım için de hem mücadele hem de yaratıcılık anlamında başka bir seviyeye çıkarabilir. Maçın kilidi de anahtarı da o tarafta.

Hamza hoca 3 kupayla Türkiye’de tartışmaları kapatmış bir hoca. Benfica maç analizi ve uygulaması onu başka bir boyuta çıkardı. Eğer oyuncuları o maçtaki kompakt oyun uygulamasını tekrarlarsa, Hamza hocanın ekstra bir direktif vermesine dahi gerek yok.

Takımı zaten seçili, oyun da belli. Hamza Hoca bugün takımıyla hiç konuşmasa da işini yapabilir. Pereira için durum farklı. Ne sisteminden emin olabiliyoruz ne kadrosundan ne de yedek kulübesinden. Maça tek santrfor ve Fernandao’yla başlamasını bekliyorum. Ancak önemli olan bu değil.

Sarı-Lacivertliler Gökhan ve Caner’i oyuna soktuğu her oyunda en az rakibi kadar oyunda rol alır. Pereira’nın geri adım atmaması gereken konu bu. Bekler orta saha hücumun parçası olmalı. Ba-Kjaer ikilisinin önünde zaten Topal yeterliyken bir Souza’yla oynuyor. O zaman Gökhan ve Caner’in gücünden yararlanmalı. Bunu yapmazsa Kayseri maçından farksız olur...