Spor Toto Süper Lig’de yarın başlayacak 2013-2014 sezonunda mücadele edecek futbolcular içinde en deneyimlileri 36 yaşındaki Deniz Barış ile Venja Ivesa, en gençleri ise 16 yaşındaki İbrahim Halil Keser ile Enes Ünal.

21 Temmuz 1977 doğumlu Sanica Boru Elazığspor’un Hırvat kalecisi Ivesa ile 2 Temmuz 1977 doğumlu Medical Park Antalyaspor’un savunma oyuncusu Deniz Barış, ligin en deneyimli futbolcuları olarak takımlarının başarısı için ter dökecek.

2 Temmuz 1997 doğumlu Gaziantepsporlu İbrahim Halil Keser ile 10 Mayıs 1997 doğumlu Bursasporlu Enes Ünal ise ligdeki futbolcular içinde en gençleri olarak kayıtlara geçti.

En uzunu Ivesa, en kısaları Recep Niyaz ve Tita

Spor Toto Süper Lig’de yeni sezonda mücadele edecek futbolcular içinde boyu en uzunu Sanica Boru Elazığsporlu Vanja Ivesa, en kısaları ise Fenerbahçeli Recep Niyaz ve Medical Park Antalyasporlu Tita.

Hırvat kaleci Ivesa, 2,05 metrelik boyuyla ligin en uzun boylu oyuncusu unvanını bu sezon da elinde bulunduruyor. Fenerbahçe’nin genç oyuncusu Recep Niyaz ile Medical Park Antalyaspor’da forma giyen, Türk vatandaşlığına geçerek Melih Gökçek ismini alan Brezilya asıllı Tita, 1,65 metrelik boylarıyla ligin en kısa oyuncuları durumunda.

En genç Kayserispor ve Torku Konyaspor, en yaşlı Galatasaray

Süper Lig’de bu sezon mücadele edecek 18 takım içinde yaş ortalaması en genç olanlar Kayserispor ve Torku Konyaspor, en yüksek olanı ise Galatasaray.

Kayserispor ve Torku Konyaspor’un kadrolarında bulundurduğu futbolcuların yaş ortalaması 23,7, Galatasaray’ın ise 28,4 olarak hesaplandı.

En pahalı takım Galatasaray

Spor Toto Süper Lig’de 2013-2014 sezonunda mücadele edecek 18 takım içinde kadrosu en pahalı olanı son iki yılın şampiyonu Galatasaray.

Alman internet sitesi Transfermarkt’ın verilerine göre, sarı-kırmızılı takımın bu sezon kadrosunda bulundurduğu futbolcuların toplam tahmini bonservis bedeli 380 milyon lira.

Kadro değeri en az olan takım ise 27 milyon 500 bin lirayla Sanica Boru Elazığspor gösterildi.

En değerli oyuncu Burak Yılmaz

Aynı internet sitesinin değerlendirmesinde, Spor Toto Süper Lig’in yeni sezondaki en değerli futbolcusu olarak, Galatasaray’ın golcü oyuncusu Burak Yılmaz ön plana çıktı.

Son iki sezonun “Gol Kralı” milli futbolcu, 43 milyon liralık tahmini bonservis bedeliyle Süper Lig’in en yüksek piyasa değeri olan futbolcusu olarak gösterildi.

En genç ve en yaşlı teknik adamlar

Süper Lig’de yeni sezonda görev yapacak teknik adamlar içinde en genci, Sivasspor’u çalıştıracak olan 40 yaşındaki (10 Nisan 1973 doğumlu) Roberto Carlos.

Teknik adamlık kariyerine Türkiye’de giriş yapacak Roberto Carlos, Kasımpaşa Teknik Direktörü Shota Arveladze’den (22 Şubat 1973 doğumlu) yaklaşık 1,5 ay sonra dünyaya gelerek, Süper Lig’in yeni sezondaki en genç teknik adam unvanını Gürcü teknik adamdan devraldı.

Ligin en yaşlı teknik adamı ise Galatasaray’ın başında görev yapacak 60 yaşındaki (14 Eylül 1953 doğumlu) Fatih Terim olacak. Terim’in ardından ligin en yaşlı teknik adamı ise yeniden Türkiye’ye dönerek Bursaspor’un başına geçen Alman çalıştırıcı Christoph Daum. Terim gibi 60 yaşında olan Daum’un doğum tarihi ise 24 Ekim 1953.

En genç ve en yaşlı hakemler

Ligde bu bonus veren siteler sezon görev yapacak 41 hakem içinde en genci, Süper Lig’de ilk sezonunu geçirecek olan 30 yaşındaki Abdulkadir Bitigen.

43 yaşındaki Kuddusi Müftüoğlu, Mustafa Kamil Abitoğlu ve Yunus Yıldırım ise düdük çalacak hakemler arasında en yaşlıları olarak ön plana çıkıyor.

En çok ve en az seyirci kapasiteli statlar

Beşiktaş’ın derbileri oynayacağı Atatürk Olimpiyat Stadı, 76 bin 92 kişiyle en çok seyirci alan stat durumunda.

Ligde yeni sezonda maç oynanacak statlar içinde koltuk kapasitesi en az olanlar Medical Park Antalyaspor ve Kardemir Karabükspor’un statları. Medical Park Antalyaspor’un maçlarını yapacağı Akdeniz Üniversitesi Stadı’nın koltuk kapasitesi 7 bin 83 olarak açıklandı. Yenileme çalışmaları süren Kardemir Kabübükspor’un maçlarını oynadığı Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı’nın kapasitesi ise şimdilik 7 bin 593 olarak bildirildi.

En golcü futbolcu Necati Ateş

Ligde bu sezon mücadele edecek futbolcular içinde en golcü isim Eskişehirsporlu Necati Ateş.

Deneyimli futbolcu, Süper Lig kariyeri boyunca Altay, Adanaspor, Galatasaray, Ankaraspor, İstanbul Büyükşehir Belediyespor, Medical Park Antalyaspor ve Eskişehirspor formaları altında 134 gol atarken, bu sezon mücadele edecek faal futbolcular içinde en golcüsü olarak ön plana çıktı.

En çok maça çıkan oyuncu Mehmet Nas

Süper Lig’de 2013-2014 sezonunda forma giyecek futbolcular içinde lig maçlarında en fazla forma giyen isim 429 kezle Sanica Boru Elazığsporlu Mehmet Nas olarak dikkati çekiyor.

Futbola Samsunspor altyapısında başlayan Mehmet Nas, aynı formayla 17 yaşındayken, 1997-1998 sezonunda Süper Lig’le tanıştı. Samsunspor’un ardından Gençlerbirliği, Manisaspor ve Sivasspor’da oynayan bu sezon başında Sanica Boru Elazığspor’a transfer olan 34 yaşındaki Mehmet Nas’ın Süper Lig kariyerinde 19 golü bulunuyor.

Fatih Terim en çok şampiyonluk yaşayan hoca

Ligde bu sezon görev yapacak teknik adamlar içinde en çok şampiyonluk yaşayanı Galatasaray’ın başında 9. sezonuna başlayan Fatih Terim.

Türk futboluna teknik adam olarak damga vuran Terim, Galatasaray’ın başında ligde 6 kez şampiyonluk sevinci yaşarken, aynı zamanda lig tarihinin en çok şampiyonluk gören teknik adamı olarak kayıtlara geçti.

En çok şampiyonluk yaşayan takım Galatasaray

Ligdeki şampiyonluk sayısında Galatasaray 19 şampiyonlukla bir adım önde bulunurken, Fenerbahçe ise ikinci sırada yer alıyor.

Galatasaray, son iki sezondaki şampiyonlukları ile 19 kez mutlu sona ulaşırken, Fenerbahçe ise 18 kez Süper Lig şampiyonu oldu.

1959′da başlayan ligde ayrıca Beşiktaş 11, Trabzonspor 6, Bursaspor da 1 kez şampiyonluk yaşadı.

Radyospor