Şampiyonlar Ligi'nde 2018-19 sezonundan itibaren değişiklikler uygulanacak. Toplamda 26 takım grup aşamasına doğrudan katılım hakkı elde edecek.

UEFA'nın ülkeler sıralamasında ilk dört sırada bulunan İspanya, Almanya, İngiltere ve İtalya'nın en üst liglerini ilk dört sırada tamamlayan 16 takım, beş ve altıncı sırada yer alan Fransa ile Rusya'nın liglerindeki ilk iki sırayı alan toplam 4 takım gruplara doğrudan katılacak.

Ülkeler sıralamasında yedinci, sekizinci, dokuzuncu ve onuncu sırada yer alan Portekiz, Ukrayna, Belçika ve Türkiye'deki liglerde şampiyon olan 4 takımın yanı sıra UEFA Şampiyonlar Ligi ile UEFA Avrupa Ligi'nin son şampiyonu 2 takım, turnuvanın grup aşamasına doğrudan katılma hakkına sahip olacaklar. Kalan 6 takım ise eleme turları neticesinde belirlenecek.

Bir önceki formatta Avrupa Ligi'ni kazanan takım, Şampiyonlar Ligi'nde ön eleme oynama hakkı kazanıyordu. Yeni formatla birlikte doğrudan katılım hakkı kazanıyor.

ŞAMPİYON ÖN ELEME OYNAMIYOR

Türkiye, yeni formatta da Şampiyonlar Ligi'ne iki kontenjan elde etti. Türkiye, UEFA ülkeler sıralamasında 10. sıradaki yerini kaybetmediği müddetçe Süper Lig şampiyonu, Şampiyonlar Ligi'nde grup aşamasına doğrudan katılacak.Ligi ikinci bitiren takım ise Devler Ligi'ne 2. ön eleme turundan itibaren giriş yapacak. Yani ligi 2. bitiren takım 3 eleme turunu geçebilirse gruplara kalacak. Süper Lig'i 2. bitiren ekip, 24/25 Temmuz 2018'de ilk maçına çıkacak.

ÖN ELEME NASIL?

Şampiyonlar Ligi ön elemesinde iki ayrı torba olacak. UEFA ülkeler sıralamasında 11 ve daha aşağısında bulunan ülkelerin takımları, Şampiyonlar Yolu'nda, UEFA ülkeler sıralamasında 5. ve 6. sırada yer alan ülkelerin üçüncüleri ile, 7. sıra ve daha aşağısında yer alan ülkelerin ikincileri ise Lig Yolu'nda yer alacak.

Yani Türkiye, 10. sıradan geriye düşmemesi durumunda Süper Lig'i ikinci tamamlayan takım, Lig Yolu'na katılacak.

Şampiyonlar Yolu torbasından toplamda 4 takım , UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarına kalmaya hak kazanacak. Şampiyonlar Yolu torbasındaki takımlar, grup aşamasına kalabilmek için şu turları geçmek zorunda: Ön eleme turu 1. eleme turu 2. eleme turu 3. eleme turu play-off turu

Şampiyonlar Yolu torbasında yer alıp, ön eleme turundan 3. tura kadar olan kısımda elenen takımlar, UEFA Avrupa Ligi'ne ön eleme aşamasından katılmaya hak kazanacaklar.Şampiyonlar Yolu torbasında yer alıp, Şampiyonlar Ligi play-off turunda elenen takımlar ise UEFA Avrupa Ligi gruplarına doğrudan katılma hakkı elde edecekler.Lig Yolu torbasında yer alıp, Şampiyonlar Ligi elemelerine 2. turda veda eden takımlar, UEFA Avrupa Ligi'ne ön eleme aşamasından katılmaya hak kazanacaklar.

Lig Yolu torbasında yer alıp, Şampiyonlar Ligi elemelerine 3. turda ya da play-off turunda veda eden takımlar ise UEFA Avrupa Ligi gruplarına doğrudan katılım sağlayacaklar.

Yani, Türkiye'de ikinci olan takım Şampiyonlar Ligi elemelerinde 2. turu geçerse, en kötü ihtimalle Avrupa Ligi gruplarında yer almayı garantilemiş olacak.

SÜPER LİG ŞAMPİYONUNU BEKLEYEN TAKIMLAR

1. TORBA: Barcelona, Manchester City, Bayern Münih, PSG, Juventus, Lokomotiv Moskova, Real Madrid ya da Liverpool, Atletico Madrid ya da Marsilya

2. TORBA: Borussia Dortmund (89.000), Porto (86.000), Manchester United (82.000), Shakhtar Donetsk (81.000), Napoli (78.000)

3. TORBA: Roma (64.000), Schalke (62.000), CSKA Moskova (45.000)

4. TORBA: Valencia (36.000), Club Brugge (29.500), Hoffenheim (14.285) (Habertürk)