Roberto Mancini’nin Galatasaray’ın başına geçmesinin ardından, ilk yorumlar sarı-kırmızılı takımın daha defansif bir yapıya bürüneceği ve daha az gollü maçlar oynayacağı yönünde oldu. Ancak Mancini’nin oyun anlayışında savunma önemli bir yer tutsa da, çalıştırdığı takımlar golcü kimlikleriyle de adından söz ettiriyordu.

SADECE SAVUNMACI MI?

İtalyan hoca Manchester City’i çalıştırdığı 3 sezon içerisinde 1 Premier League şampiyonluğu elde ederken, kupanın kazanıldığı o sezon Manchester  City, 93 golle ligin en fazla gol bulan takımı olduğu gibi kalesinde gördüğü 29 golle de en az gol yiyen takım olma başarısı gösterdi. Tecrübeli hoca City ile geçirdiği ilk sezonda da 60 gol atarken, ayrıldığı sezonda ise takımı tam 66 gol kaydetti.

Roberto Mancini’nin Manchester City’i çalıştırdığı 3 sezonda da City, Premier League’in en az gol yiyen takımı olmayı başardı.

TAKTİĞİN ÖNEMİ YOK!

Manchester City’i çalıştırdığı dönemde Ajax’a 3-1 kaybedilen maçın ardından yaptığı ‘Eğer üst düzey bir futbolcuysanız, hangi taktik ile oynadığınızın önemi olmaz. Bunu yapamıyorsanız, büyük takımda oynayamazsınız’ açıklamasıyla, aslında tek bir taktiğe bağımlı olmadığını da gösteriyor. Mancini, City yıllarında 4-2-3-1 ağırlıklı takımını sahaya sürse de zaman zaman 4-4-2 ve 4-2-2-2 taktiğini de kullandı. Hatta başarılı hoca Chelsea’ye 3-2 yenerek Community Shield’i kazandıkları maçta takımı üçlü defans ile sahaya çıkardı. Kenar bölgelerine savunma beklerini koyan Mancini, oynadığı bu kumarla Chelsea’yi 1-0 geriden gelip yenmeyi başardı.

ORTA SAHA HER ZAMAN KALABALIK

Taktik olarak hangi dizilişi benimserse benimsesin, İtalyan hocanın oyun felsefesinin en kilit noktası orta sahanın kalabalık olmasında yatıyor ve orta sahanın göbeklerine çok önem veriyor. Manchester  City’i çalıştırdığı son 2 sezonda Mancini’nin en fazla süre verdiği ilk 5 isim arasında orta sahada görev yapan Gareth Barry ve Yaya Toure yer alırken, tecrübeli hocanın bu kez Galatasaray’da bu görevi Selçuk İnan ve Felipe Melo’ya vermesi bekleniyor. Kanat oyuncularının da ortaya girmesine sıkça izin vermesiyle bilinen Mancini için en kritik nokta orta saha göbeğinin kalabalık tutulması.

SADECE KANAT OYUNCUSU OLMALARINI İSTEMİYOR

Manchester City döneminde hücumun kenarlarında James Milner ve David Silva’yı kullanan Mancini, bu bölgedeki oyuncularını sadece bir kanat adamı olarak kullanmayı da sevmiyor. Mancini bu dönemde David Silva, James Milner, gibi kenarlarda oynayan oyuncularına verdiği serbestlikle de tanınıyor. Mancini’nin bu serbestliği oyunculara tanıması, Galatasaray’da en çok çıktığı maçlardaki performansıyla ve oyun stiliyle Bruma’ya yarayacak yorumlarına neden oluyor. Bruma sahada olduğu MP Antalya, R.Madrid, Beşiktaş ve Ç.Rizespor maçlarında hareketli, sürekli alan değiştiren yapısıyla İtalyan hocanın en büyük kozlarından olmaya hazırlanıyor.

GENÇLERİ DE ES GEÇMİYOR

Roberto Mancini, Manchester City ve daha öncesinde Inter’de önemli paralara büyük transferlere imza atsa da, gençlere de önem vermekten vazgeçmiyor. Inter’i çalıştırdığı dönemde Mario Balotelli henüz 18 yaşında, Marco Andreolli’ye 19 yaşında, Manchester City döneminde Karim Rekik’e 18, Abdul Razak’a ise 19 yaşında formayı vermişti.

Gökmen OLGUN