Galatasaray Liv Hospital ile Kızılyıldız arasındaki THY Avrupa Ligi maçı öncesi çıkan olayda Sırp taraftar Marko Ivkoviç'in hayatını kaybetmesine ilişkin 7 kişinin yargılanmasına başlandı.

Bakırköy 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanık Kadri Aktaş ile tutuksuz sanıklar Volkan Sarı, Serhan Yücel Aydoğmuş, Çağatay Hız, Atakan Bodan, Gökhan Yıldız ve Yusuf Velioğlu ve tarafların avukatları katıldı.

Duruşmada, maktul Marko Ivkoviç'in ablası Bojana Jankelic ve eşi ile Sırbistan'ın İstanbul Başkonsolosu Sandra Vujinovic de hazır bulundu.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararnamesiyle Uşak Hakimliği'ne atanan mahkemenin başkanı Ömer Diken duruşmaya katılmazken, yerine üye hakim Ömer Güngör başkanlık yaptı.

Duruşmada, sanıkların kimlik tespitinden sonra savunmalarına geçildi.

Tutuklu sanık Kadri Aktaş savunmasında, olay tarihinde Galatasaray Liv Hospital ile Kızılyıldız'ın basketbol maçı olduğunu, arkadaşlarıyla 1-2 saat öncesinden maç yerine gittiklerini ve mangal yaptıklarını söyledi.

Sanık Aktaş, mangal yaptıkları sırada birden büyük bir gürültü olduğunu ifade ederek, ''Gürültünün olduğu yere baktığımda 300-500 kişilik karşı takımın taraftarları ellerinde meşale, taş ve çelik coplarla Galatasaray taraftarına saldırdı. Birden ortalık karıştı. Ben de bu sırada mangal yaptığım için bir elimde bıçak diğerinde sucuk vardı. Olaya bakmak için yolun karşısına geçtim. Etrafımda birtakım insanlar vardı. Uzun saçlı ve boylu birisi suratıma vurdu, akabinde polis biber gazı sıktı. Bunun üzerine kalabalık dağıldı" dedi.

Sonra maça girdiğini anlatan sanık Aktaş, gazdan etkilendiği için bıçağın yerde kaldığını, kimseye bıçakla saldırmadığını savundu. Mahkeme Başkanı Ömer Güngör'ün, ''elimdeki bıçağı salladım, isabet ettiremedim'' şeklinde daha önce verdiği beyanlarını hatırlatması üzerine Aktaş, "Şimdiki ifadem doğrudur. Ben bıçağı sallamadım. O sırada dayak yiyerek gurur yaptığım için o şekilde söyledim. Bana Sırp taraftarların bilet kuyruğunda birbirini bıçakladığı söylendi. Ortalık çok karışıktı. Ölen kişinin kanı üzerime nasıl bulaştı bilmiyorum" diye konuştu.

- "Bıçaklanma olayını görmedim"

Tutuksuz sanıklardan Volkan Sarı savunmasında, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini, olay sırasında otoparkta maçın başlamasını beklediklerini, daha önceden maçlardan dolayı aşina olduğu Kadri Aktaş ve arkadaşlarının da olay yerinde olduğunu anlattı.

Sanık Sarı, Galatasaray ile Kızılyıldız taraftarları arasında taşlı, sopalı kavga çıktığını dile getirerek, olayı şöyle aktardı:

"Her yer toz duman oldu. Polisler müdahale etti. Ben kaldırımda dururken üzerime karşı takım taraftarlarından 2-3 kişi koşmaya başlayınca kendimi savunmak için tekme savurdum. Ancak tekmelerim kimseye gelmedi. Sonra polisler biber gazı sıktı ve kalabalık dağıldı. Kadri Aktaş'ı görmedim, maça girdim ve çıkınca eve gittim. Bıçaklanma olayını da görmedim. Gazetelerde ertesi gün Sırp taraftarlarının birbirlerini bıçakladıklarını okudum."

- Mahkeme Başkanı avukatı uyardı

Mahkeme Başkanı Güngör, savunmalar sırasında avukatlardan Serdar Öktem'i, sesli gülmesi üzerine "Avukat bey, burada bir cinayet davası görülüyor. Ayrıca karşı tarafın da acısı var'' diyerek uyardı.

Tutuksuz sanık Gökhan Yıldız savunmasında, maç saatini beklerken Kızılyıldız taraftarlarının slogan atarak olay yerine geldiklerini, Galatasaray taraftarlarına ellerinde meşale ve taş fırlattıklarını, bu olayların üzerine polisin biber gazı sıktığını bildirdi.

Gazın etkisinden kurtulmak için otopark tarafına geçtiğini anlatan Yıldız, "Otoparkta tribünlerden tanıdığım Kadri Aktaş'ı gördüm. Suratı kanıyordu. 'Ne oldu' diye sorduğumda bir Sırp'ın kendisine vurduğunu söyledi. Çok kalabalık olduğu için konuşamadık'' diye konuştu.

Önceki ifadelerinde yer alan "Kadri ağabeye ne oldu diye sordum. O da 'bir Sırp'ı bıçakladım'' sözleri hatırlatılınca Yıldız, ''Aslında ben kendisine ne oldu diye sorduğumda bana bir Sırp'ın kendisine vurduğunu söyledi. Bıçakla vurduğunu söylemedi'' dedi.

- "Ertesi gün sosyal medyadan olayları öğrendim"

Tutuksuz sanık Yusuf Velioğlu, olayı görmediğini ve suçlamaları kabul etmediğini belirterek, şunları söyledi:

"Önceden tanıdığım sanıklardan Kadri Aktaş ve diğer arkadaşlarla maç saatini bekliyorduk, mangal yapıyorduk. Sırp taraftarların, Galatasaraylı taraftarlar doğru gittiğini gördük. Ne olduğuna bakmak için olaylarına olduğu yere gittim. Polis araya girdi. Meydana gelen kargaşada ben kimseye vurmadım. Kadri Aktaş'ın ne yaptığını görmedim. Elinde de bıçak görmedim. Daha sonra maça girdim. Ertesi gün sosyal medyadan olayları öğrendim. Emniyette baskı yapıldığı için bana orada verdiğim ifadeleri kabul etmiyorum."

Tutuksuz sanık Atakan Bodan ise maçın olduğu yere tek başına gittiğini, olağandışı bir şekilde meşalelerin yandığını ve Kızılyıldız taraftarlarının slogan atmaya başladıklarını ifade etti. Kargaşayı görünce caddeye çıktığını ve daha sonra olayların başladığını anlatan Bodan, cinayet anını görmediğini belirtti.

Sanık Serkan Yücel Aydoğmuş, Sırp taraftarların otoparkın içine kadar girdiğini, Kadri Aktaş'ın bulunduğu yerden 50-60 metre uzaklıkta olduğunu, Aktaş'a yaralanmasını sorduğunu, Aktaş'ın da "Sırp taraftarlar yaptı" dediğini anlattı.

Sanıklardan Çağatay Hız arkadaşlarıyla maça gittiğini, olaylar çıkınca polisin biber gazı attığını daha sonra maça girdiğini belirterek, olayları bir gün sonra internetten öğrendiğini, Kadri Aktaş'ı tribünlerden tanıdığını, olayı görmediğini ve suçlamaları kabul etmediğini kaydetti.

- "Olaya karışan herkesten şikayetçiyim"

Maktul Marko Ivkoviç'in ablası Bojana Jankelic de "Ben turistlik bir sehir olan İstanbul'a turist olarak gelmeyi isterdim. Bu yüzden burada olduğum için çok üzüntü duyuyorum. Davaya katılmak istiyorum. Ancak anlamadığım şey, 50 yaşındaki birinin genç bir insana karşı nasıl böyle bir davranış içerisinde olduğudur. Babam öldükten sonra kardeşim evin reisi olarak kalmıştı. Annemin tek erkek çocuğuydu. Olaya karışan herkesten şikayetçiyim" dedi.

Başkan Güngör'ün "Anneniz de davaya katılacak mı?" sorusuna Jankeviç, ''Annemin psikolojik durumunun buna imkan verip veremeyeceğini bilemiyorum. Avukatlarımla konuşup, bir karar vereceğiz'' diye cevap verdi.

Tutuklu sanık Kadri Aktaş'ın avukatı Serdar Öktem, müvekkilinin tutuksuz yargılanmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, dinlenmeyen tanıkların zorla getirilmelerine ve tutuklu sanık Kadri Aktaş'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

Duruşma nedeniyle adliye çevresinde güvenlik önlemi alındı.

- İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Sırbistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu müşteki olarak yer aldı.

İddianamede, 21 Kasım 2014'te Zeytinburnu'ndaki Abdi İpekçi Spor Salonu'nda Galatasaray ile Kızılyıldız takımları arasında basketbol maçı olduğu, maç öncesinde her iki takımın taraftarları arasında olaylar çıktığı belirtiliyor.

İddianamede, polislerin olayı yatıştırmasından sonra şüpheliler Kadri Aktaş, Volkan Sarı, Serhan Yücel Aydoğmuş, Çağatay Hız, Atakan Bodan, Gökhan Yıldız ve Yusuf Velioğlu'nun da aralarında bulunduğu bir grubun, maktul Marko Ivkoviç ile yanındaki birkaç kişiye saldırdıkları anlatılıyor.

Olayların yatışmasından kısa bir süre sonra ortalığın yeniden karıştığı kaydedilen iddianamede, olay şu şekilde aktarılıyor:

"Şüphelilerin bulunduğu grubun, maktul Marko Ivkoviç ile arkadaşlarına saldırıda bulundukları sırada, şüphelilerden Kadri Aktaş'ın, elinde bulunan ve ele geçirilemeyen bir bıçakla Ivkoviç'e doğru yöneldiği, maktulün de Aktaş'ı burnuna yumruk atarak yaraladığı, kendisine yumruk atılmasının ardından şüpheli Kadri Aktaş'ın haksız tahrik altında bıçak darbesiyle maktulü kasten öldürdüğü ve Ivkoviç'in Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan raporda 0.19 promil alkollü olduğu anlaşılmıştır.''

Diğer şüpheliler Volkan Sarı, Serhan Yücel Aydoğmuş, Çağatay Hız, Atakan Bodan, Gökhan Yıldız ve Yusuf Velioğlu'nun ise maktul ile yanındakilere saldırdıkları belirtilen iddianamede, bu 6 şüphelinin "kasten öldürmeye iştirak" ettiklerinin tespit edildiği kaydediliyor.

Maktule ait kan lekesinin Kadri Aktaş'ın pantolonunda bulunduğu ifade edilen iddianamede, Aktaş'ın kasten öldürme eylemini gerçekleştirdiği yönünde savcılığın herhangi bir tereddüdünün kalmadığı ve tüm şüphelilerin eylemlerini haksız tahrik hükümleri altında yaptıkları anlatılıyor.

İddianamede, şüpheliler Kadri Aktaş, Volkan Sarı, Serhan Yücel Aydoğmuş, Çağatay Hız, Atakan Bodan, Gökhan Yıldız ve Yusuf Velioğlu hakkında "haksız tahrik altında kasten öldürme" suçundan 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası isteniyor.