Galatasaray Kulübünün internet sitesinde yer alan anma mesajında, 1948'de Kırklareli'nde doğan Metin Kurt'un; Adaletspor, Altay ile PTT'den sonra 1970'de Galatasaray'a transferinin gerçekleştiği ve Brian Birch yönetimindeki sarı-kırmızılı takımda 6 sezon oynadığı dönemde üst üste 3 kez şampiyon olan kadronun değişmezlerinden biri olduğu kaydedildi.

Anma mesajında, Metin Kurt'un "Halka yakın olmak için kanatta oynuyorum" cümlesiyle taraftarın gönlünde taht kurduğu belirtilerek, "37 kez ay-yıldızlı formayı giyen Metin Kurt, ülkemizde ilk futbolcu sendika girişimini başlattı. Galatasaray sonrası Kayserispor'da futbolu bırakan unutulmaz isim, Eyüpspor ve Yedikule gibi takımlarda teknik direktörlük yapmış, 24 Ağustos 2012 tarihinde aramızdan ayrılmıştı. Ölümünün 8. yılında eski futbolcumuz Metin Kurt'u saygıyla ve rahmetle anıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

15 Mart 1948'de Kırklareli'de dünyaya gelmiştir. Altay'da başlayan profesyonel futbolculuk kariyeri, PTT'ye transferiyle birlikte parlamış ve Milli Takıma kadar yükselmiştir. PTT'deki göz kamaştıran performansının ardından Galatasaray'a transfer olmuştur. Galatasaray'daki performansı, dönemin en önemli yıldızlarından biri hale gelmesini sağlamıştır.

Galatasaray'da oynadığı dönemde futbol alanında ilk kez sendikal faaliyet başlattığı için kadro dışı bırakılmıştır. Kayserispor'a transfer olan Metin Kurt futbol hayatını burada noktalamıştır.

SPOR CAMİASINDA SENDİKALAŞMA HAREKETİNE ÖNCÜLÜK ETTİ

Metin Kurt, Profesyonel Futbolcular Derneği (PFD) ve Amatör Futbolcular Derneği (AFD) kurucuları arasında yer almıştır. Eser Özaltındere'nin İstanbul başkanlığını yaptığı, Beşiktaş sorumlusunun Mehmet Ekşi, Trabzon sorumlusunun ise Şenol Güneş olduğu AFD, 12 Eylül 1980 Askeri Darbe sonrası kapatılmıştır.

28 Aralık 2009'da Spor Emekçileri Sendikası (SPOR-SEN) ile yeniden sendika hareketine başlamıştır. Kuruluş dilekçesi verilerek, yasal süreç başlatılmış ve sendikada çalışmalar yürütmüştür. Aralık 2010'da anlaşmazlığa düşerek SPOR-SEN'den ayrılmıştır. Mücadelesini hayatını kaybetmeden kısa süre önce kurduğu Devrimci Spor Emekçileri Sendikası'nda (SPOR EMEK-SEN) devam ettirmiştir.

GENEL SEÇİMLERDE TKP'DEN MİLLETVEKİLİ ADAYI OLDU

Futbolu bırakmasının ardından aralarında Yedikule ve Eyüpspor kulüplerinin de bulunduğu çeşitli takımları çalıştırmıştır. Toplamda 37 kere Milli Takıma çağrılmış olup 26 kez A Milli, dokuz kez 21 yaş altı, iki kez de 18 yaş altı Milli Takım forması giydi.

Ajans Sportmen, Özgür Ülke ve Evrensel Gazetesi'nde spor yazarlığı ve editörlüğü yapmıştır. 2011 Türkiye genel seçimlerinde Türkiye Komünist Partisi (TKP) listelerinden İstanbul milletvekili adayı olmuş ancak seçilememiştir.

2011 yılında Kesmeşeker grubu, 'Doğdum Ben Memlekette' albüm kapağına Metin Kurt'u taşımış ve 'Metin Kurt Yalnızlığı' şarkısıyla süslendirmiştir. Temmuz 2017'de ise yazar Vecdi Çıracıoğlu, İletişim Yayınları'ndan çıkan 'Gladyatör' isimli kitabı Metin Kurt'a atfetmiştir.

METİN KURT NEDEN ÖLDÜ?

Gırtlak kanseri nedeniyle Samatya Hastanesi'nde bir süre tedavi gören Metin Kurt, kalp yetmezliği nedeniyle 24 Ağustos 2012 tarihinde saat 11.00 sıralarında hayatını kaybetmiştir.

1948 doğumlu olan sahaların son 'sol açığı', vefat ettiği 2012 yılında 64 yaşındaydı.

METİN KURT HANGİ TAKIMLARDA OYNADI?

1966-1967 Altay
1967-1970 PTT
1970-1976 Galatasaray
1976-1979 Kayserispor

TEKNİK DİREKTÖRLÜK KARİYERİ

1982-1983 Yedikule
1992 Eyüpspor