Arkadaşının Mısır'da Mohamed ile aynı sokakta oturdukları öğrenildi. 

Mostafa Mohamed'in yerine sınava girdi

Mostafa Mohamed, Giza'daki Yüksek Yönetim ve Bilgi Teknolojileri Enstitüsü'nde Bilgi Teknolojisi yeterliliği okuyordu. Ocak ayında yıl ortası sınavlarına girmesi gereken Mohammed Afrika Uluslar Kupası turnuvası nedeniyle Kamerun'da olacağı için arkadaşı onun yerine sınava girdi. Ancak arkadaşı polis tarafından yakalanınca gerçekler ortaya çıktı ve polis soruşturma başlattı. 

Sınava giren arkadaşından açıklama

Polis tarafından ortaya çıkartılan sınav skandalının ardından Mohamed yerine sınava giren kişi yerel basına şunları söyledi. “O benim arkadaşım ve sınava girmezse geleceği mahvolacak. Sadece yardım etmek istedim, bunu ilk defa yapıyorum." diyerek kendini savundu.

Mostafa Mohamed: Olayla ilgili bilgim yok

Yaşanan olaydan sonda Kamerun’daki Afrika Uluslar Kupası’da milli takımın kampında bulunan Mostafa Mohamed burada takım arkadaşları ve milli takım direktörüne bu olayla ya da bu kişiyle ilgili bir şey bilmediğini söylediği öğrenildi. 

Mohamed 3 ila 15 yıl arasında hapis cezası alabilir

Mısırlı hukukçu Ihab Ramzy sınav skandalı ile ilgili olarak açıklama yaptı. Akşam'ın haberine göre Ramzy "Mohamed ve arkadaşının anlaştığı kanıtlanırsa Mohamed, Mısır yasalarına göre 3 ila 15 yıl arasında hapis cezası alır. Burada büyük bir sahtekarlıktan bahsediyoruz. Telefon ve sosyal medya kayıtları incelenecek. Mohamed'in kartının o şahsın eline nasıl geçtiği de önemli." ifadelerini kullandı.

Sınava başkası girerse okuldan atılıyor

Arkadaşının Mostafa Mohammed'in yerine sınava girmesinin ardından Mısır Yükseköğretim Kurumu da olayın eğitimle ilgili yaptırımını açıkladı. Buna göre; sınava kendisi yerine başkasını sokan öğrencinin okulla ilişiği kesiliyor ve adli yargıya sevk ediliyor. Enstitünün eğitim yönetmeliği de öğrencinin ilişiğinin kesilmesine kadar varan bir ceza ön görüyor. Sınava başkasını sokan Muhammed'in Mısır Milli Takımı ile Afrika Kupası sonrası ülkesine dönmek yerine direkt olarak Türkiye'ye geçeceği iddia edilirken ülkesi Mısırda'da gözaltına alınmaktan kurtulmayı planladığı konuşuluyor.

Türkiye'de cezası

Mısır'da yaşanan sınav skandalının Türkiye'deki ceza karşılığını ise uzmanlar, sınava başkasının yerine girme konusunda TCK'da yasal bir düzenleme olmadığını, konunun belgede sahtecilik ve iftira suçları kapsamında değerlendirileceğini belirtiyor. Böyle bir suç işleyen kişi veya kişiler 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası alıyor.