Galatasaray 2012-13 sezonuna yaşadığı şampiyonluğun yanı sıra yaptığı transferlerle damga vurdu. Sezonun neredeyse tamamında liderliği kaptırmayarak şampiyonluğu nu ilan eden sarı-kırmızılılarda devre arasında yapılan Didier Drogba ve Wesley Sneijder gibi transferler istatistiğe nasıl yansıdı araştırdık.

AZ GOL, ÇOK POZİSYON

Galatasaray Spor Toto Süper Lig'in ilk yarısında rakip fileleri maç başına 34 kez havalandırdı. Sarı-kırmızılılar 34 gol atarken 89 gol pozisyonuna girdi. Ligin 2. yarısında ise Aslan, rakip filelere 32 gol atarken gol pozisyonunu 101'e çıkarttı. Takımın daha çok gol pozisyonuna girip daha az gol kaydettiği görüldü. Öte yandan ilk devrede rakip kalelere 36 fazla şut atıldı (230-266).

PAS ORANINDA MÜTHİŞ ARTIŞ

Galatasaray'da en büyük gelişme ise pas oranında göründü. Sarı-kırmızılılar ligin 2. yarısında topa daha fazla hakim oldu ve daha fazla pas yaptı. İlk devrede 7650 olan pas sayısı 8357'ye yükseldi. İlk etapta pasların 5967'sinde (%78) isabet sağlayan takım bunu ikinci devrede 6603'e (%79) yükseltti.

DEFANS ZAAFI ARTTI

Hücum alanında yapılan transferler savunma zaafını ortaya çıkardı. Galatasaray ligin ilk yarısına göre daha az gol yese de verdiği gol İmajbet pozisyonlarında artış görüldü. Sarı-kırmızılı takım kalesinde ligin ilk yarısında 20, 2. yarısında 15 gol gördü. Öte yandan rakiplere ilk etapta 55 gol pozisyonu veren takım, ikinci devrede 69 kez kalesinde tehlike gördü.

UMUT BULUT DROGBA'NIN GÖLGESİNDE KALDI

Spor Toto Süper Lig'in ilk 17 haftasında sarı-kırmızılılar forvet hattında çoğunlukla Burak Yılmaz ve Umut Bulut ikilisi ile oynadı. Sezona flaş bir başlangıç yapan Umut Bulut sezonun ilk devresinde oynadığı maçlarda 11 gol atıp 2 de asist yaptı. Didier Drogba'nın gelişi ise formdaki Umut Bulut'u kulübeye çekti. Tecrübeli isim buna rağmen sezonu 44 resmi maçta 16 gol ve 7 asistle tamamlayarak takıma büyük bir katkıda bulundu.

DROGBA FARK YARATTI

Sarı-kırmızılıların 2. devredeki en büyük değeri Didier Drogba idi. Rakamsal olarak inanılmaz bir katkı yapmayan Fildişili yine de azımsanmayacak bir performans ortaya koydu. Devre arasında takıma gelen 35 yaşındaki yıldız, Galatasaray'da çıktığı 17 resmi maçta 6 gol kaydederek 6 da asist yaptı. Drogba'nın en büyük katkısı ise çift forvet sisteminde parnteri Burak Yılmaz'ı rahatlatması oldu. İleride iyi top tutan Fildişili, golden çok Burak Yılmaz'a final pasları yapmayı düşündü. Her şeyin ötesinde Drogba'nın liderliği ve takımı motive etme gücü tüm rakamları etkisiz bıraktı ve Drogba sarı-kırmızılılar adına ligin ikinci devresine damga vurdu.

BEKLENEN SNEIJDER YOKTU AMA...

Ligin 2. yarısındaki flaş transferlerden biri de Wesley Sneijder idi. Inter'de uzun bir süre forma giymeyen ve büyük bir maç eksiğiyle Galatasaray'a gelen Hollandalı yıldız, beklenen performansının altında kalsa da, aldığı süre ve istatistikleri baz alındığında önümüzdeki sezon için ümit verdi. Takımın Burak Yılmaz (44) ve Didier Drogba'dan (15) sonra en çok gol pozisyonuna giren 3. oyuncusu olan Sneijder (6) ligde 3 kez fileleri sarsarak Seçuk İnan'la beraber takımın en çok gol atan 3. oyuncusu oldu. Yıldız isim ayrıca toplam 751 dakika süre aldı ve 1000'leri aşan diğer takım arkadaşlarının epey altında süre aldı.

Webaslan