Galatasaray’da herkes Henry Onyekuru’nun durumunu merak ediyor… eğer tedavisi için geç kalınsa, Nijeryalı oyuncunun hayatını bile kaybetmesinin işten bile olmadığı ortaya çıktı. Çünkü Onyekuru’nun, Nijerya’da sıtma yüzünden ölümlere neden olan “P. Falciparum sıtmasına” yakalandığı bildirildi.

Onyekuru’nun İstanbul’a dönüşünde düzenli olarak yaplan fizik  muayenesinde; genel durumu orta, bilinç açık, oryante ve koopereydi.

Vital bulgularından ateşi: 38,5 ˚C, nabız: 88/dakika ritmik, solunum sayısı: 24/dakika ve oksijen satürasyonu %98 idi. Meninks irritasyon bulgusu saptanmadı.

Baş, boyun muayenesi doğaldı ve kardiyovasküler muayenede kalp atımı ritmik, ek ses, üfürüm duyulmadı, periferik nabızlar 4 yanlı açık ve eşit alınıyordu.

Solunum sistemi muayenesinde her iki hemitoraks solunuma eşit katılıyordu ve ral, ronküs saptanmadı.

Batın serbest, bağırsak sesleri normoaktif; hassasiyet, defans saptanmadı.

Nörolojik muayenesi doğaldı.

Ancak kulüp doktorları yüksek ateş ve halsizlik nedeniyle şikayetçi olan Onyekuru’nun Afrika’dan gelmiş olduğunu ve sıtmaya yakalanabileceğini gözönüne alarak riske etmedileri. Afrika’nın sıcağından İstanbul’un soğuk havasına geçiş yüzünden hasta olabileceği yanlışına kapılmadılar.

İlk etapta Kırım Kongo Hemorajik Ateşi ve Ebola dahi olası hastalıklar olarak görüldü. Hastanın hemoglobin ve trombosit değerlendirin de hızlı bir düşüş saptanması üzerine acilen harekete geçildi. Adeta Onyekuru’nun hayatı kurtuldu.

Kaynak: Fotospor