Sarı-kırmızılı kulübün, Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena'da gerçekleştirilen eylül ayı olağan divan kurulu toplantısında konuşan Özbek, güzel bir transfer dönemi geçirdiklerini ve yeni sezona iyi bir başlangıç yaptıklarını dile getirdi.

Geçen sezonu Türkiye Kupası'nı kazanarak tamamladıklarını anlatan Özbek, "Bu sezonu da kupayla açtık. Galatasaray, ezeli rakibi Beşiktaş'ı yenerek Süper Kupa'nın sahibi oldu. Transfer sezonunu iyi bitirdik. Alışılmışın dışında son derece hesaplı, UEFA'nın yaptığı tavsiyeleri göz önüne alarak, kulübün ileriye dönük mali yapısını rahatsız etmeyecek şekilde bir transfer politikası izledik. Bunu spordaki başarıyı da göz önüne alarak yaptık." dedi.

Özbek, yeni sezonda kadrolarında düşünmedikleri futbolcularla yollarını ayırdıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla bütçemizde muazzam bir ferahlama meydana geldi. Yeni kurduğumuz takımın bonservis yükü yaklaşık 3 milyon avro. Maaş itibarıyla bakıldığı zaman da geçen sezondan 5 milyon avro daha az ödeyen bir takım kurduk. Yaptığımız görüşmeler sonucunda UEFA, Galatasaray'ın mali yapısına uygun maaş miktarını 65 milyon avro olarak bildirmişti. Biz bu limite gelmedik, maaş miktarı 60 milyon seviyesinde kaldı. Geçmişten gelen futbolcu kontratları bunun daha aşağısına inmeyi engellemiştir. Bu sene sportif faaliyetlerde başarılı olacağını düşündüğümüz bir takım kurduk."

"Basketbolda hedef Dörtlü Final"

Dursun Özbek, Galatasaray Odeabank Erkek Basketbol Takımı'nın bu sezon mücadele edeceği THY Avrupa Ligi'nde Dörtlü Final'i hedeflediklerini belitti.

Galatasaray Odeabank'ın geçen sezon ULEB Avrupa Kupası'nı kazandığını anımsatan Özbek, "Avrupa Kupası'nı 6 milyon avroluk sporcu bütçesiyle kazanmıştık. Avrupa Ligi çok daha kuvvetli bir lig. Dolayısıyla bu üst ligde oynayacak takımı da kurduk. Burada bütçemizi biraz attırmak zorunda kaldık. Yaklaşık 9 milyon avro seviyesinde bir bütçemiz oldu. O ligde mücadele etmek istiyorsak bu rakamlara çıkmak zorundayız. Çünkü mücadele edeceğimiz takımların bütçeleri 20-25 milyon avro düzeyinde. Bu sene hedefimiz Dörtlü Final'de olmak." diye konuştu.

Özbek, voleybol ve diğer amatör branşlarda da iddialı olduklarını ve başarıyı hedeflediklerini dile getirdi.

"Riva ve Florya'dan 500 milyon dolar gelir bekliyorum"

Dursun Özbek, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) AŞ ile Florya ve Riva arsaları üzerinde proje geliştirmek amacıyla yaptıkları ön protokol çerçevesinde 22 Ekim'de olağanüstü genel kurul gerçekleştirmeyi planladıklarını bildirdi.

Galatasaray'ın tarihindeki en önemli genel kurullardan birine hazırlandıklarını anlatan Özbek, "Bu genel kurul, büyük bir ihtimalle 22 Ekim'de olacak. Bunun içinde Riva ve Florya projeleri var. Galatasaray sahalarda aldığı başarıları, sahanın dışına taşımak zorundadır. Galatasaray'ın potansiyel değerlerini kullanmak suretiyle mali bağımsızlığına kavuşması ve borç sarmalından kurtulması gerekmektedir." şeklinde konuştu.

Riva'daki projeyi geliştirerek, kulübe getirisini 300 milyon dolar seviyesine çıkartmak istediklerini dile getiren Özbek, "Değerli genel kuruldan yetki almama rağmen tekrardan genel kurula gidiyorum. Bununla ilgili ön protokolleri yaptık. Bu iki projeden yaklaşık 500 milyon dolar hasılat paylaşımı şeklinde bir gelir bekliyorum. Bu paranın yüzde 100'ü banka borçlarından kurtulmak için kullanılacak. Sayın genel kurul tarihi bir karar verecek. Galatasaray'ın bu borç sarmalından kurtulması ve mali disiplini yakalaması açısından en iyi kararı vereceğinden eminim." değerlendirmesinde bulundu.

"Banka borcumuz 224 milyon"



Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, banklara olan borçlarının yaklaşık 224 milyon dolar olduğunu anlattı.

Kulübün mali yapısındaki olumsuzlukların büyük bir kısmının bankalara olan borçlardan kaynaklandığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Galatasaray'da görev aldığım süreden beri bankalara olan borcumuz sabit. Şu anda banka borcumuz 230 milyon dolar mertebesinde. Bunun 6 milyon doları otel yatırımıyla ilgili kısmıdır. Bunu çıkardığımız zaman 224 milyon dolar tutarında borcumuz var. Burada en kritik nokta, finansal kuruluşlara olan borçlardan dolayı Galatasaray'ın senede 120 milyon lira, yani 40 milyon dolar faiz öder durumda olması. Yaklaşık konsolide zararımız 60 milyon lira civarında. Borç alacak farkımız 330 milyon dolar mertebesinde, yaklaşık 980 milyon lira."

Maliye Bakanlığına olan yüklü miktardaki vergi borçlarını yaptıkları görüşmeler sonucunda 19 milyon lira seviyesine indirdiklerini belirten Özbek, Spor Genel Müdürlüğüne olan borçları konusunda da uzlaşma çalışmaları içinde olduklarını ifade etti.

"Çatının kapatılması konusundaki sıkıntıyı çözdük"

Dursun Özbek, Türk Telekom Arena'nın üst kullanım hakkını alma konusunda, Spor Genel Müdürlüğü ile yaşadıkları stadın çatısının kapatılması sorununu çözdüklerini aktardı.

Kulüp tarafından verilen taahhütlerin yerine getirilmemesinden dolayı stadın üst kullanım hakkının askıya alındığını vurgulayan Özbek, şunları söyledi:

"Bu sorunu çözmek amacıyla burada bir kapalı spor salonu yapmak için bir proje hazırladık. Spor Genel Müdürlüğüne bu salonu yapacağımı söyledim. 'Biz stadın çatısının kapatılması çerçevesinde size 2011 tarihinde dolar ile değerlendirildiğinde 50 milyon lira borçlanmışız. Biz bunun üstünü kapatmayalım, ben, Galatasaray'ın sizden kullandığı bu paranın daha üzerinde bir parayla salon yapacağım. Bu salonun üst kullanım hakkını 49 yıllığına bana vereceksiniz. Bu suretle çatının kapatılmamasından dolayı bloke edilen intifa hakkını bize vereceksiniz' dedim. Uzun süren görüşmeler sonucunda hazırladığımız projeleri, Spor Genel Müdürlüğüne verdik. Daha sonra yaptığımız toplantıda mutabakatı sağladık. Protokol yazıldı, imzaya açıldı. Çatının kapatılması konusundaki sıkıntıyı bu şekilde çözmüş oluyoruz. Galatasaray'ın cebinden 5 kuruş para çıkmadan 15 bin kişilik salon yapılacak."

Mecidiyeköy'deki otelin yapımının bazı gecikmelere rağmen devam ettiğini anlatan Özbek, Türk Telekom Arena'daki locaların da büyük oranda satıldığını aktararak, "20 tane yeni loca yapıyoruz. Bu proje, Galatasaray'a senelik yaklaşık 1,5 milyon dolar katkı verecek." ifadelerini kullandı.

Toplantının açılışını yapan Galatasaray Divan Kurulu Başkanı İrfan Aktar da Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz'da yaptığı darbe girişimini lanetle kınayarak, şehitlere rahmet diledi.