İsmail Çipe ve Fatih Öztürk'ten yeterli verimi alamayan Galatasaray’da kaleci adayları arasında gündeme giren Roman Bürki merak konusu olmaya başlandı. İşte Bürki analizi…

Roman Bürki kimdir?

Galatasaray’ın transfer listesinde olan Roman Bürki 14 Kasım 1990 yılında dünyaya geldi. Bürki, Almanya Bundesliga takımlarından Borussia Dortmund forması giyiyor. İsviçreli kaleci, profesyonel kariyerine 2009 yılında Young Boys kulübünde başladı. Daha sonra sırasıyla FC Thun, FC Schaffhausen, Grasshopper, Grasshopper, SC Freiburg, Borussia Dortmund kulüplerinde oynadı.

Freiburg'da parladı

2014'te 1.8 milyon Euro karşılığında Freiburg'a transfer oldu. Alman ekibinde başarılı bir performans sergileyen Bürki, 2015 yılında 3.5 milyon Euro bonservis bedeliyle bir başka Alman ekibi Borussia Dortmund'a transfer oldu. Geçtiğimiz sezon 24 maçta süre alan ve bu sezon forma şansı bulamayan 31 yaşındaki kaleci, İsviçre Milli Takımı'nın formasını da 9 kez terletti.

Kaç maç oynadı, kaç gol yedi?

Roman Bürki, kariyerinde 458 karşılaşmalarda görev aldı. 578 gol kalesinde gören Bürki, 152 karşılaşmada kalesini de gole kapattı. Kendi kalesine attığı gol sayısı ise 2. Bu oynadığı karşılaşmalarının 6 tanesinde oyundan alınırken 4 karşılaşmasında ise sonradan oyuna girdi. Bundesliga’da 209 karşılaşmada görev alan Bürki, 10 sarı kart görürken, 263 pozisyonu da kalesinde gol olarak gördü. Bundesliga da ise topma 69 karşılaşmada kalesinde gol görmedi.

Burki'nin iyi özellikleri: Uzaktan şutlarda zor gol yiyor

- Refleksleri iyi olan Bürki, topa hamleleri ile taraftarı da şaşırtmasını çok iyi biliyor.

- Uzaktan şutlarda iyi performansları var. Topu kaleye sokmuyor.

- Duran toplarda iyi istatistikleri bulunuyor.

- Çizgilerde iyi bir oyuncu

- Birebir pozisyonlarda alanı kapatıyor, rakibin hata yapmasını sağlıyor.

- Yan toplarda topu kazanan taraf oluyor (Genel ortalama)

Ayaklarına hakim, pas trafiğine katılır

- Ayaklarına hakim bir oyuncu. 

-  Geriden oyun kurma özelliği var. Ayaklarına hakim olmasından dolayı 1. bölgede pas trafiğine katılabiliyor. Bu durumdayken riskli oyunculara değil garanti isimlere pas vermeyi tercih ediyor.

- Ellerini, ayaklarını top çıkarırken iyi kullanıyor. Ancak topu elle hızlı başlatmak istediğinde zaman zaman hata yapıyor. 

Burki'nin kötü özellikleri:  Basit hata yapıyor

Burki, bu olumlu özelliklerine karşın yaptığı basit hatalardan dolayı Dortmund'ta ilk 11'deki yerini yitirdi. Tam konsantrasyon ile oynadığında tek başına maçı kazandıracak performanslar sergileyen Burki, bunun tersi olduğunda takımına 3 puan kaybettirebiliyor.

İsviçreli kalecinin olumsuz özellikleri şöyle:

- Çıkışlarda hata yapan bir oyuncu. Topu uzaklaştırmakta zorluk yaşıyor.

- Zamanlama hataları yapıyor.

- Elinden topları çok kaçırıyor.

(Ajansspor)