"VAR odasında tilkiler var"

Haftalardır, hatta aylardır yazıp söylüyorum. VAR sistemini de “eyyamcı” yaptık; kapısı bacası kilitli olan VAR odasına, “tilkiler” girdi diye... Kapısı bacası kilitli olan bir yere tilkiler nasıl girer? Bal gibi girer. VAR odasına görev yapmak için giren hakemlerin kafasında tilkiler var. Doğal olarak hakemlerle birlikte tilkiler de VAR odasına giriyorlar. Tilkinin girdiği yerde adalete, vicdana, alın terine, emeğe geçmiş olsun. Özellikle son haftalarda öyle rezaletler yaşadık ki, VAR sistemi, daha doğrusu VAR hakemleri isterse “doğruyor”, isterse “kolluyor.” Sistem ve kararlar, maçına göre, takımının adının büyüklüğüne küçüklüğüne göre, gelişen süreçteki dengelere göre değişiyor. Egemenlerin lehine bir karar varsa VAR hemen devreye giriyor, güçsüzlerin lehine bir karar varsa VAR sistemi “Üç maymunu” oynuyor. Gerçeği görüp görmezden gelmek... Gerçeği duyup duymazdan gelmek... Gerçeği bilip bilmezden gelmek... Duruma göre hem doğra, hem kolla... İkisini de yapıyorlar. Ayıp... Hadi emeğe, alın terine, adalete, hakça düzene saygınız yok, kendinize karşı hiç mi sorumluluğunuz yok? Gece yastığa başınızı nasıl koyuyorsunuz, vicdanınızda nasıl huzur buluyorsunuz? Nasıl uyuyorsunuz?
Her hafta görev alayım, üç kuruş daha fazla kazanayım, egemenlere yaranayım diye bu kadar eyyam yapılır mı, tilkiler ortalığa bu kadar salınır mı?

İcraatı görelim

Türk hakemliğinde iyi bir çıkış yakalayan Ümit Öztürk, Galatasaray’ın lehine iki maçta hata yaptı, Fatih Terim ile ailesi fotoğraf çektirdi diye adeta infaz edildi. Aylardır ortada yok. “Hakemliği askıya alındı” diye kamuoyuna ilan edilen hakemler sahalara döndü, her hafta maç yönetiyorlar, Ümit Öztürk halen “Hücre mahkumu” gibi... Duyuyorum ki, Ümit Öztürk’ün hakemliğini bitirmeye “yeminli” olanlar varmış. Bu konuda TFF’nin ve MHK’nin büyük baskı altında olduğu söyleniyor. TFF ve MHK “Böyle bir baskı yok” diyorsa, Ümit Öztürk’e görev verirler, o zaman inandırıcı olurlar. Boş lafa karnımız tok, icraatı görelim.