Yazarlarımızdan Vahap Özdemir, Avrupa'daki başarısız sonuçları değerlendirdi.

Fatih Terim yönetimindeki Galatasaray, son 18 Avrupa maçından sadece 3 galibiyet çıkarabildi. Maçlara genel bir baktığımızda takımın en çok fizik, kondisyon ve oyun planı eksiliği yüzünden geri kaldığını gördük. PSV maçında da benzeri oldu. Sol bek, sağ bek ve orta sahadaki eksikleri kenarda bırakırsak Galatasaray'ın bu derece ezilmesini kimse kabul etmemeli. 

Bazıları tutturmuş kadro kalitesi yetersiz. Bu oyuncu çöp, şu adam hazır değil vs. diye yorum yapıyorlar. Yahu PSV'nin kadrosunda da takımın en önemli iki ismi Donyell Malen ve Denzel Dumfries yoktu. Kadro kalitesi bakımından arada bir fark yoktu. Hatta Falcao, Babel, Feghouli, Arda'nın kariyerlerinden dolayı 'kalite' bakımından üstün bile olabiliriz. İki kulübün maaş seviyesine baktağımızda ise Galatasaray, futbolcularına 14-15 milyon euro daha fazla ödüyor. Kısacası PSV aynı bizim gibi ortalama seviyede bir takımdı. Onları, bizim üzerinde gösteren şeyse takımın yaş ortalaması, fizik-kondisyonları, idman yöntemleri ve taktiksel oyun planlarıydı. Aynı şeyler geçen sezonki Rangers eşleşmesinde de oldu. 

4 yıldır takımın başında olan kulübün efsanesi Fatih Terim, sanki bir ilerleme olmuş gibi en az 3 yıl daha istiyor. Her şey geriye giderken bunu istemek çok anlamsız. Terim'in son şampiyonluğu da dahil çok açık ve net bir şey var. Galatasaray iyi futbol oynayamıyor. Süper Lig seviyesinde ortalama her sezon 6-7 maç dışında takımın iyi top oynadığı bir sezon sayamazsınız. Avrupa'ya gidince de kusurlar ortaya çıkıyor. 

Sayın hocamız, 'Avrupa ile makas açılıyor' diyor. 'Futbolcuların geçmişine değil geleceğine yatırım yapacağız' diyor. Söyledikleriyle hep çelişiyor. Bir şey daha çok açık görülüyor. Fatih Terim, değişen futbol anlayışına uyum sağlayamadığı gibi kendisini eleştirecek iyi antrenörleri de yanına koyamıyor. 'Siz daha iyi bilirsiniz hocam' dönemi bitti artık. Kendisine yöneltilen 'Falcao ve Babel neden yoktu, neden üçlü tercih ettiniz' gibi sorulara gazeteciyi fırçalayarak yanıt verdi. Türkiye'de ve Avrupa'da artık yaşı daha küçük hocaların başarılı olması tesadüf değil. Kameralar önünde şunu istiyorum, bunu istiyorum demekle oyun oynanmıyor. Akıl koyup, yeniliklere ve gençlere güvenmek gerekiyor. Özellikle son iki yıldır temposu düşük topçulara güvenip, gelişime açık futbolcuları kulübede bitirdi. 

Elbette bu takımın iyi bir sol beke, pozisyon olarak 8 ya da 10 oynayabilecek iki transfere ihtiyacı var. Ama fazlasına değil. Biz, kalite olarak PSV'den geri değildik. Biz Florya'da ayak tenisi ile zaman geçiren oyunculardan sıkıldık. Topu kapmak için formayı parçalayan, en çok koşan ve pozisyon üreten bir takım görmek istiyoruz. 

Galatasaray'ı ileriye taşıyacak geçmişi değil, geleceği olacak. Hocam, lütfen siz de yapamadığınızı görün ve bırakın. 

YAZI: VAHAP ÖZDEMİR