Türkiye Futbol Direktörü ve A Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim, Galatasaray’ın başına her geldiğinde takımın iyi durumda olmadığını söyledi.

Lig Tv'de yayınlanan ve Ceyhun Yılmaz'ın sunduğu 21 programına katılan Fatih Terim, kariyeri boyunca elde ettiği başarılarla ilgili açıklamalarda bulundu. Futbolculuk kariyerine son verdiği dönemde kızı Merve'nin yeni doğduğunu hatırlatarak, "Florya'ya gidip gelmek zorlaşmıştı. Bıraktım ve eşimle çocuğumla zaman geçirmeye başladım. Uzak durmaya çalıştım. O dönemde gazetelerden, televizyonlardan ve kulüplerden birçok teklif geldi. Şansal Büyüka'nın ısrarlarına dayanamayarak, Güneş gazetesinde yazmaya başladım. Çok önemli teklifler olmasına rağmen yorumculuk hiç yapmadım. Ankaragücü'nden bir teklif geldi. Eşim sinirli olduğumu, bu işi yapamayacağımı söyledi. Sonra ileride pişmanlık yaşamamak için denemek isteyerek, teklifi kabul ettim" dedi.

"TÜRK FUTBOLUNUN BİRÇOK BAŞARISININ TEMELİNİ ATTIK"

Normalde federasyonun oyuncu yetiştirmeyeceğini belirten Terim, "Kulüplerden alır, oynatır. O dönemde federasyonla seçme gibi bir organizasyon yaptık. Şenes Erzik bize destek oldu. Adana, Mersin, Diyarbakır, İzmir gibi birçok bölgemizin hepsini gezip 311 futbolcu bulduk. Eksiklikleri konusunda kulüplerini uyarıp, milli takım kategorilerine dağıttık. Nitekim bu dalganın ardından Dünya Kupası üçüncülüğü geldi. Galatasaray'ın UEFA Şampiyonluğu da dahil olmak üzere, Türkiye futbolunda alınan birçok başarının temeli bu çalışmayla atıldı. Hocalara 'bizden beklemeyin yetenekli olanları bildirin' dedik. Diyarbakır'dan bir hocamız, 'Ankara'dan bu tarafa geçen milli takım hocası görmedim, bunun devamının geleceğini sanmıyorum' dedi. Ben de ona bir sene sonraki toplantıda bunu bana hatırlatmasını söyledim" şeklinde konuştu.

"FİNALE ÇIKMAK DEĞİL, FİNALDE KAZANMAK ÖNEMLİ"

Terim, 1993 yılında milli takımla alınan Akdeniz Oyunları Şampiyonluğu'nu değerlendirerek, "O dönemde şampiyona Fransa'da oynandı. Fransa da bizim gruptaydı. Fransa'nın o dönemki kadrosunda yer alan oyuncular dünyanın en önemli futbolcuları oldu. Gruptan yenilmeden çıktık. Yarı final kurasında ev sahibi Fransa ile eşleştik. O zaman finale gelmenin yetmeyeceği, finalde kazanmak gerektiği yönünde beyanat vermiştim. Finale gelmek hedef ama finalde kazanmak daha bir hedef" diye konuştu.

"KADRODA ÜNLÜ İSİMLERİN OLMASINA GEREK YOKTU"

Felsefesinin çok basit olduğunu ve yaşadıklarından yola çıktığını ifade eden Terim, "1996 yılında Avrupa Şampiyonası'na katılmaya ilk kez katıldık. Geniş bir kadromuz vardı. Yetenekli isimleri kadroya almaya çalıştık. Ünlü isimlerin olmasına gerek yoktu. Oyuncularımıza her zaman kaybetmekten korkmamalarını, bunun hesabını bizim vereceğimizi söyledik. Milli takımlarda yıllarca başarısız sonuçlar alınmıştı. Dolayısıyla benim ilkleri yaşamam doğaldı. Kazanma alışkanlığı çok önemlidir. Bizim o dönemde 17 maç yenilmediğimiz bir periyod oldu. 1996 Avrupa Şampiyonası'nda başarılı olamayacağımızı söylemiştik ama katılmak çok önemliydi" ifadelerini kullandı.

"HER GELİŞİMDE TAKIM İYİ DURUMDA DEĞİLDİ"

Terim, Galatasaray'ın başında yaşadığı ilk şampiyonluğu anlatarak, şunları söyledi:
"1996-1997 sezonunda bayağı kavgalı bir yıl geçirdik. Galatasaray'ın başına her gelişimde takım iyi durumda değildi. 1999-2000 yılında oynadığımız oyunu oynamıyorduk ama gurur duyulacak bir Galatasaray vardı. Bazı kesimler eleştirilerine devam etti. Durmadan cevaplar verdim. O yıl alınan şampiyonluk çok önemliydi. Yönetim o dönemde yanımızda oldu. Değişimler hep sancılı oluyor. Bir şey değiştirmek istiyorsanız kazanacağınız düşman sayısını hesaplayın. O şampiyonluk olmasaydı, Galatasaray'da 4 yıllık sözleşme imzalamayabilirdim."

"HERHANGİ BİR TAKIMIMIZIN BAŞARISI KÜÇÜMSENMEMELİDİR"

Galatasaray ile UEFA Kupası finaline kadar gidip alamasalar anlamı olmayacağını söyleyen Terim, "Avrupa'da alınan her başarı çok önemlidir. Türkiye'den çıkan ve Avrupa'da başarılı olan herhangi bir takımımızın başarıları küçümsenmemelidir. Çünkü altyapı itibariyle her şeyin oturmadığı bir ülkeden çıkarak şampiyon oluyorsunuz. Dolayısıyla bu, başarıyı daha anlamlı kılıyor" dedi.

"FUTBOLCULARIMI HER ZAMAN GALİBİYET İÇİN YETİŞTİRDİM"

Terim, futbolcularını her zaman galibiyet için yetiştirdiğini vurgulayarak, "2008 Avrupa Şampiyonası'nda oyuncularım da büyük bir emek sarf ettiler. Futbolda son düdük çalmadan bu iş bitmiyor. Kazandım dediğiniz anda bile mağlup olabiliyorsunuz. Ciddiyet her saniye sürmeli. Çok şükür bu günleri gördü Türkiye. Avrupa Şampiyonası, Dünya Kupası finallerinden daha zordur. Sürekli ciddi takımlarla oynuyorsunuz. Dolayısıyla çok zor bir işi başardık" diye konuştu.

Fatih Terim, bir Türk takımının bir gün UEFA Şampiyonlar Ligi'ni kazanacağına inandığını ve Türkiye'nin her şeyi yapabilecek güce, yeteneğe sahip olduğunu belirtti.