. kez göreve geldiği dönemin başında tek forvetli sistemi tercih eden ve hücum varyasyonlarında yaşanan sorunlar sonrasında bir Fenerbahçe maçında çift forvete dönerek 2 sezon boyunca aynı şekilde devam eden Fatih Terim, devre arasında transfer edilen yıldızların da etkisi ile sistemini değiştirme yoluna gitti.

NAPOLI'DE BAŞLADI, EMIRATES'TE DEVAM ETTİ

Sezon öncesinin önemli sınavlarından olan Napoli mücadelesinin 2. yarısında tek forvetli sistemi deneyen Fatih Terim, ardından Emirates Cup'ta da Drogba'yı en uçta tek başına kullandı ve zafere giden yolda sahadaki görüntüden oldukça memnun kaldı.

Fenerbahçe karşısında da 'hafif' sakatlığı bulunan 'kral' Burak Yılmaz'ı yedek soyundurarak Amrabat'a forma veren deneyimli çalıştırıcı, sahadaki oyundan tatmin olduğunu belirtti. Terim'i sistem değişikliğine iten ise belli başlı etkenler var.

HAGI İÇİN YAPTI, SNEIJDER İÇİN DE YAPIYOR!

Fatih Terim'in klasik 4-4-2'de Hollandalı yıldız Wesley Sneijder'i oynatacak yer bulamaması değişikliğin ilk nedeni olarak ön plana çıktı. 29 yaşındaki oyun kurucuyu transferi sonrasında sol kanatta kullanan, ancak hiç verim alamayan İmparator, yeni sisteminde Sneijder'i forvet arkasında serbest olarak oynattı.

Yıllar önce UEFA Kupası zaferine giden yolda Gheorghe Hagi'den maksimum verim alabilmek adına arayışlarda bulunan Fatih Terim, Sneijder için de aynısını yaptı. O dönemde, Hagi için "Ben onun için oyun planlarını değiştirdim" ifadelerini kullanan başarılı teknik adam, oyunun merkezine koyacağı Sneijder'den 'en iyisini' alabilmek için de büyük bir reform hareketine başladı.



MANCHESTER VE MADRID DEPLASMANLARININ ETKİSİ

Terim'in sistem değişikliğinin altında Avrupa'da yeni bir kupa isteyen Galatasaray'ın çift forvetli sistemde devlerle yarışabilmesini zor olarak görmesi yatıyor. Avrupa'nın büyük liglerinde tepeye oynayan Bayern Münih, Barcelona, Real Madrid, Chelsea gibi takımların tek forvetli, kalabalık orta saha ile mücadele ettiğinin bilincinde olan tecrübeli çalıştırıcı, özellikle Manchester United ve Real Madrid deplasmanlarında elde ettiği tecrübelerle birlikte daha kontrollü bir düzene geçecek.

Hücum felsefesinden taviz vermeyecek olan Fatih Terim, sadece sahadaki dizilişi değiştirecek ve rakibi daha çok kovalayacak oyuncuları sahaya sürecek. Geçtiğimiz sezon sonunda katıldığı bir TV programında da sezon içindeki en büyük pişmanlığı sorulan canlı bahis çalıştırıcı, MANU ve Real Madrid deplasmanlarında daha kontrollü bir oyun ortaya koymayı aklından geçirdiğini itiraf etmiş, ancak "yürekli kayıplar, korkak zaferlerden önemlidir" sözü ile hücumdan vazgeçmeyeceğinin ise sinyallerini verdi.

BURAK YILMAZ İÇİN ALTERNATİF PLANLAR

Yeni sisteminde forvette Didier Drogba'yı görevlendiren Fatih Terim'i en çok düşündüren isim ise Burak Yılmaz... Spor Toto Süper Lig'in gol kralı, Şampiyonlar Ligi'nde attığı gollerle Avrupa'nın devlerinin dikkatini çeken milli oyuncuyu kulübede 'mutlu' tutması oldukça zor gözüken kurt hoca, 27 yaşındaki forveti zaman zaman orta sahanın sağında görevlendirecek, rakibe göre ise yine çift forvetli sistemde Didier Drogba ile birlikte ya da Fildişili yıldızın yerine tek forvet olarak değerlendirecek. Geçtiğimiz sezon sonunda Burak'ın bu sezon daha çok koşması gerektiğine vurgu yapan Fatih Terim'in sözlerinin altında yatan neden de bu!

Galatasaray'da Fatih Terim'in Arda Turan ısrarının sebeplerinden biri olarak da sistem değişikliği gözüküyor. Sol kanatta Amrabat'a görev veren İmparator, Arda'nın transferi durumunda, Türkiye Futbol Federasyonu'ndan başka bir bölgede yabancı oyuncu kullanma hakkını kazanacak. Bu durumda defansta bir yabancı daha oynatabilecek olan Fatih Terim'in elindeki alternatifler de artacak.

Webaslan