Bİr iki hafta öncesine kadar UEFA tarafından örnek gösterilir hale gelen Türkiye'deki VAR uygulamasına Galatasaray-Konspor maçındaki ciddi hatayla gölge düşmesi hem TFF hem de Merkez Hakem Kurulu'nun keyfni kaçırdı.

Cuma günü oynanan Galatasaray - Konyaspor maçında özellikle VAR'ın başındaki FIFA kokartlı hakem Halis Özkahya'nın yaptığı hata MHK yönetiminin hafta sonunu Riva'da geçirmesine neden olurken TFF yönetimi de alınacak önlemler konusunda çalışmalarına start verdi. Hem TFF cephesi hem de MHK cephesi her iki hakem Özkahya ve Hüseyin Göçek'in hatalı karar verdiğini kabul ederek bugüne kadar olduğu gibi ceza sistemi doğrultusunda bu iki hakemin dinlendirileceği mesajını verdi.

SERKAN ÇİMEN YANLIŞ YAPTI DİNLENMEYE ALINDI

TFF cephesi VAR uygulamasına geçen her ülkenin hemen hemen benzer sıkıntılar yaşadığına dikkat çekerek, MHK'nin ödül ve ceza sistemine göre hata yapan iki hakemin geçmişte örnekleri olduğu gibi dinlendirileceğini ancak düdük astırma gibi bir durumun ise söz konusu olmadığını belirttiler.

Bu sezon Fenerbahçe ile Başakşehir maçında VAR uygulamasının devre dışı kaldığı bölümde VAR protokülüne aykırı bir şekilde bayrak kaldırarak yanlış yapan yardımcı hakem Serkan Çimen'in yaklaşık iki aydır ceza uygulaması gereği dinlendirildiğine çeken TFF cephesi aynı şekilde hata yapan Halis Özkahya ve Hüseyin Gökçek'in de bu kapsamda cezalandırılacağını ifade ettiler.

Bu arada MHK'nin hata durumuna göre bu sezon Ümit Öztürk, Özgür Yankaya, Ali Palabıyık ve Bülent Yıldırım'ı belli sürelerle dinlenmeye aldığı bu kapsamda Gökçek ve Özkahya'nın da dinlendirileceği belirtildi.

MURAT ILGAZ'IN YANINA TAKVİYE

Türkiye'deki VAR sisteminin başındaki MHK yöneticisi Murat Ilgaz'ın ise UEFA Hakem Komitesi tarafından UEFA'da görevlendirilmesi ve sık sık Avrupa'ya eğitime gitmesi TFF yönetiminin bu alana bir takviye yapılmasını gündeme getirdi.

Bu konuda MHK'nin de görüşünü alan TFF'nin VAR eğitimi konusunda Murat Ilgaz'a destek olacak burayı daha da güçlendirecek eğitimci bir isme baktıkları öğrenildi.

TFF cephesi Collina'nın UEFA Hakem Komitesi'nden istifasının ardından birlikte çalıştıkları Roberto Rosetti'nin bu göreve atanmasının Riva'da bir boşluk oluşturduğuna dikkat çekerek "VAR sistemine geçiş, Uielenberg'in gitmesi, Rosetti'nin ayrılması, tüm bunlar üst üste gelince ortaya belli sıkıntılar arızalar çıkmasına neden oldu. Ancak eğitim kısmını ve kadroyu takviye ederek gelecek için bir dizi önlemler alınacaktır" dediler.

TFF ve MHK'nin VAR yoğunluğu nedeniyle biri Türk olmak üzere iki isimle eğitim kadrosunu takviye etmeyi düşündüğü öğrenildi.

JAAP UİELENBERG GERİ Mİ DÖNÜYOR?

Bu arada TFF ile MHK cephesinin yaklaşık bir aydır VAR sistemi çalışma grubu ve eğitim kadrosuna takviye konusunda arayış içinde olduğu ortaya çıktı. Riva cephesinde Jaap Uielenberg ile tekrar çalışmaya başlanılmasının gündeme geldiği bu konuda Rosetti ile de fikir alış verişi yapıldığı öğrenilirken, futbol federasyonunun UEFA Hakem Komitesi'nde yer alan eğitim konusunda çok tecrübeli isim olan Sloven Vladimir Sajn'ı da talep ettiği iddia edildi.

SIKINTI HER YERDE VAR

MHK cephesi, son bir kaç yıldır uygulanan ve Türkiye'nin de bu yıl uygulamaya başladığı VAR sistemi konusunda ülkelerin özellikle eğitim kadrosu konusunda sıkıntı yaşadığına dikkat çekerek önümüzdeki yıl bu sisteme geçiş yapacak olan İngiltere eğitici konusunda büyük sıkıntı yaşadığına dikkat çektiler.