Sabah'a açıklamalar yapan Büyükekşi, Türk futbolunun deneyimli teknik direktörleri Fatih Terim, Şenol Güneş ve Mustafa Denizli ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

"KULÜPLERLE KAVGA ETMEM"

TFF Başkanlığı'nı kartvizit olarak kullanmak için aday olmadım. Bu kuruma ve Türk futboluna katkı sağlamak için çalışıyoruz. Göreve geldiğimiz dönemde futbolun büyük sorunları vardı. Zor bir dönemde seçildik. Kısa sürede birçok yeniliğe imza attık. Askıda kalan birçok işi de çözüyoruz. Yayıncı kuruluşla ilgili sorunu, yabancı kuralı ve hakemlerle ilgili konuları kısa sürede çözüme kavuşturduk. Göreve geldiğimiz günden beri güven, adalet, şeffaflık ve eşitlik ilkesi ile hareket ediyoruz. Kutuplaşarak bir yere varamayız. Kavga etmek yerine, ortak akıl ile hareket etmeliyiz. Benim dönemimde kulüplerle kavga etmeyeceğiz.

"SADECE G.ANTEPSPOR'U DESTEKLEDİM"

TFF Başkanlığı'ndan önce dört büyüklerden taraftarı olduğunuz bir takım var mıydı?

Başkanlığını yaptığım dönemde Gaziantepspor dışında bir takımı desteklemedim. Ama şimdi makamım gereği milli takımı tutuyorum. Tüm kulüplere eşit mesafedeyim.

"OPERASYON HAKEMİ YANLIŞ TABİR"

Kulüp başkanlarının bir kısmı hakemlere yönelik ağır eleştirilerde bulunuyor. 'Operasyon hakemi' diye bir tanımlama bile var artık.

Operasyon hakemi yanlış bir tanımlama. Böyle şehir efsaneleri yaratmamak gerekiyor. Eleştirilen hakemlerin birçoğu, yurt dışında yönettiği maçlarda övgü alıyor. Aynı hakem burada maç yönetince eleştirilerin hedefi oluyor. Hakemler de insan, onlara bu kadar yüklenmek yanlış. Bugün İngiltere'de bir hakem için böyle ağır konuşmalar yapamazsınız. Yaparsanız da büyük ceza alırsınız. Önümüzdeki dönemde de hakemlere ağır ithamlarda bulunanlara yönelik cezai yaptırım için adımlar atacağız. Biz TFF olarak hakemlerimizin eksikliklerini gidermek için projeleri hayata geçiriyoruz. Hakemleri dijital ortamda atıyoruz maçlara. Dünyanın hiçbir yerinde galip gelen taraf hakemden şikayet etmez. Hakemler, mağlubiyetlere kılıf olmamalı.

"3-5-10 YILLIK HEDEFLER KOYACAĞIZ"

Futbolumuzun marka değerini artırma hedefiniz olduğunu söylemiştiniz...

Futbolun marka değeri durduğu yerde artmaz. Biz birlik ve beraberlik kapsamında bir strateji yürüteceğiz. TFF, kulüp başkanları, teknik direktörleri, futbolcuları, hakemlerimiz, taraftarlar, medya mensupları, üniversiteler, iş insanları gibi futbol camiasından insanları işin içine katarak, birlik ve beraberlik içinde futbolumuzun daha iyi noktaya gelmesi için çalışma yapacağım. Bağımsız ve uzman bir kuruluş ile anlaştık. Futbolun paydaşlarıyla sinerji oluşturarak, üç yıllık, beş yıllık, on yıllık hedefler koyacağız. Ortak akılla, birlik ve beraberlik içinde futbolumuzun marka değerini arttıracağımıza inanıyorum.

"HAKEMLERE ZAM YAPTIM"

Göreve geldiğiniz günden beri yaptığınız yenilikler var mı?

7 yıldır hakemlere zam yapılmamıştı, biz yaptık. Hakemlerimizin gelişimi için UEFA Hakem Kurulu Başkanı Yardımcısı Hugh Dallas ile eğitimci olarak anlaştık. Maçlara iki gözlemci getirdik. Saha ve VAR hakemlerini ayırdık.

"LİSANSLAMA DİJİTAL OLACAK"

Mehmet Ayan: "Yeniden TFF Başkanı olacakmış..." Mehmet Ayan: "Yeniden TFF Başkanı olacakmış..."

Futbolcuların lisanslarını ve transferlerini dijital hale getireceğiz. 6 ay sonra kulüpler artık futbolcuların lisansını da transferini de online olarak yapabilecek. Maç yayınlarıyla ilgili de yeniliklerimiz var. 2., 3. Lig maçlarının naklen yayınlanması için yayıncı kuruluşla anlaştık. Korsan yayınlarla da mücadele edeceğiz.

"HAKEM ATAMALARI ŞEFFAF"

Hakem atamaları konusunda şeffaf davranıyoruz. Yeni nesil hakem atama sistemine geçtik. Futbol Yönetim Sistemi yazılımını geliştirdik. Hatta biraz daha ileriye gidiyoruz, önümüzdeki günlerde kulüp başkanlarını çağırıp, ligin bir haftasının maçlarına onların gözleri önünde hakem ataması yapacağız.

"BENİ ANKARA'DAN KİMSE ARAMADI"

Futbol-siyaset ilişkisi yıllardır tartışılan bir konu...

Federasyonda görev yapan arkadaşlarım liyakat sahibi. Bu göreve seçildiğimde, tarafsız ve bağımsız şekilde görevimi yürüteceğimi beyan etmiştim. 4 aya yakın süredir başkanım, beni Ankara'dan kimse aramadı veya hiçbir konuda müdahalede bulunulmadı. Eğer siz kendiniz gidip talepte bulunmazsanız, size de kimse müdahale etmez. İşinizi doğru yaparsanız, dürüst ve eşit mesafede olursanız, size de kimse karışmaz. Sporumuza büyük yatırımlar yapıldı. Cumhurbaşkanımızın büyük desteği var. Kendisi futbola çok önem veren biri. Sadece futbol değil, sporun her alanına destek veriyor. 2023 hem Cumhuriyetimizin hem de TFF'nin 100. yılı. Yakında Külliye'de bir futbol müzesi açılacak. Bunun da müjdesini vermek isterim.

"VAR PROTOKOL SINIRLARI İÇİNDE KALACAK"

VAR sistemi hata yapmıyor. Türkiye'de bu sistemin protokolü dışındaki kararlar verildiği için tartışmalı hale geldi. Biz federasyon olarak, VAR'ı protokol sınırları içine geri çektik. Saha hakemlerini ve VAR hakemlerini ayırdık. Önümüzdeki günlerde, VAR Merkezi'ni hem kulüp başkanlarının hem de basın mensuplarının ve teknik direktörlerin ziyaretine açacağız. Belli günlerde, isteyenlere de simülatör eşliğinde maç yönettireceğiz.

"YABANCI HAKEME SICAK BAKMIYORUZ"

Derbi maçlarını ithal hakem yönetmeli diyen bir kesim de var...

Kulüpler Birliği'nde de bu konu gündeme geldi. TFF olarak biz 'yabancı hakem' konusuna sıcak bakmıyoruz. Ancak Erasmus öğrenci değişim modelinde olduğu gibi bazı ülkelerle hakem değişimi düşünüyoruz. Yani bizim hakemlerimiz yabancı liglerde maç yönetebilir. O ülke hakemleri de bizim ligimizde maç yönetebilir.

"TERİM, GÜNEŞ, DENİZLİ İLE İSTİŞARE"

Fatih Terim, Şenol Güneş, Mustafa Denizli gibi büyük başarılara imza atmış hocalarımız var. Federasyon olarak bu isimlerden yararlanmayı düşünüyor musunuz?

Birçok değerli hocamız var. Tecrübelerinden faydalanmayı düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde onlarla görüşerek istişare kurulu oluşturmayı düşünüyoruz.

"İSTİKRARDAN YANAYIZ"

Milli Takımı neden yabancı bir hoca çalıştırıyor?

Mevcut hoca bizden önceki dönemde takımın başına getirildi. Federasyon olarak araştırdık, 20 yıldır hiçbir hocamıza görev süresini tamamlama şansı vermemişiz. Yarı yolda bırakmışız ve tazminat ödemek zorunda kalmışız. Bu da milli takımın başarısını çok olumsuz etkilemiş. Artık buna son vermek istiyoruz. İstikrardan yanayız. Hocayı göndermek yerine, ona şans vermeyi tercih ettik. Milli Takımın da anlık ve günlük başarıları bize bir şey kazandırmaz. Çok genç bir takımımız var. Sabır göstererek bu genç takımın gelişimi için çalışıyoruz. Genç takım olma avantajını iyi kullanarak, sürdürülebilir başarıları hedefliyoruz. İlk hedefimiz, Avrupa ve dünya kupasında sürekli olarak şampiyonaya katılma hakkı kazanmak.

(Sabah)