Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, "FIFA'nın talimatlarına aykırı kurullar oluştuğu yönündeki şikayetimizi yaptık" dediği kurullar; Denetleme Kurulu, Tahkim Kurulu, Uyuşmazlık Çözüm Kurulu (UÇK), Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Amatör Futbol Disiplin Kurulu (AFDK), Kulüp Lisans Kurulu (KLK), Etik Kurulu, Merkez Hakem Kurulu (MHK), Temsilciler Kurulu, Sağlık Kurulu, Dopingle Mücadele Kurulu, Dış İlişkiler İcra Kurulu ve Engelliler Koordinasyon Kurulu (EKK) olarak belirlendi. Hem TFF yönetim kurulunda yer alan hem de bu kurullarda görev yapan isimler ise; Mehmet Baykan (Başkan Vekili, İcra Kurulu Üyesi, İdari ve Hukuk İşleri Sorumlusu), Erhan Kamışlı (Başkan Vekili, İcra Kurulu Üyesi, Mali İşler ve Kulüp Lisans İşleri Sorumlusu), Yılmaz Büyükaydın (Başkan Vekili, İcra Kurulu Üyesi, 1. Lig-2. Lig-3. Lig Kulüpleri Sorumlusu) ve Ali Düşmez (İcra Kurulu Üyesi, Amatör İşler Sorumlusu) olarak dikkat çekiyor. 

Trabzonspor yönetimin üzerinde özellikle durduğu kuırumlar ve yetki alanları:

Denetleme Kurulu

Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan ve Genel Kurulca kabul edilen talimata uygun olarak Federasyonun mali işlemlerini Genel Kurul adına denetleyen, her yıl hazırlayacağı yıllık denetleme raporunu Genel Kurulun onayına sunmakla yetkili kuruldur.

Tahkim Kurulu

TFF Statüsü ve ilgili talimatlar uyarınca karar verme yetkisine sahip kurul ve organlar tarafından verilecek kararları nihai olarak inceleyerek kesin karara bağlamakla yetkili kuruldur.

Uyuşmazlık Çözüm Kurulu (UÇK)

Kulüpler, futbolcular, teknik direktörler, antrenörler, futbolcu temsilcileri, sağlık personelleri ve müsabaka organizatörleri aralarındaki futbolla ilgili her türlü sözleşmeden doğan ihtilafların çözümü ile yetkili kuruldur.

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK)

Profesyonel futbol faaliyetlerinde bulunan kulüp, futbolcu, teknik direktör, antrenör, yönetici, müsabaka görevlileri ve profesyonel futbolda görevli diğer kişilerin fiillerinden doğan disiplin ihlallerini karara bağlamakla yetkili kuruldur.

Kulüp Lisans Kurulu (KLK)

Lisans için başvuran kulüplerin sunduğu bilgi ve belgeler çerçevesinde ve TFF kulüp lisans talimatı doğrultusunda başvuru sahibi bir kulübe lisans verilip verilmemesine, lisansın geri alınmasına ve kulüp lisans talimatında öngörülen cezaların uygulanıp uygulanmamasına karar veren yetkili kuruldur.

Etik Kurulu

Türk futbolunun etik değerleri ve marka değerinin korunması ve toplumdaki saygınlığının zedelenmesinin önüne geçilmesi konusunda gerekli hukuki denetimleri yapmakla yükümlü yetkili kuruldur.

Merkez Hakem Kurulu (MHK)

Hakemlerle ilgili atamaları yapan hakemlere gerekli cezaları veren, futbol maçlarına hakem atamakla görevli yetkili kuruldur.

Temsilciler Kurulu

Dört lig kategorisindeki profesyonel kulüplerin müsabakalarına temsilci atamaları yanı sıra, seçkin ve nitelikli kadrosunun periyodik eğitimlerini gerçekleştirmekte ve müsabaka raporlarını internet ortamında Türkiye Futbol Federasyonu bünyesinde kurulan sistem (FYS) üzerinden en hızlı şekilde alarak Federasyonun ilgili birimlerine ulaştırmakla, temsilcileri gerek raporları üzerinden, gerekse görsel ve video kayıtlar üzerinden denetlemekle yükümlü yetkili kurul.

EN SON YUNANİSTAN BENZERİ BİR CEZA ALMIŞTI

En son benzer bir durum yüzünden FIFA, Yunanistan’a ceza vermişti. Yunan Futbol Federasyonu seçimlerine hükümetin müdahele ettiği ve FIFA ile UEFA'nın belirlediği özerklik kurallarına uymadığı gerekçesiyle 3 Temmuz 2006’de tüm müsabakalardan men cezası çıkmıştı. Ancak FIFA daha sonra Yunan Futbol Federasyonu’ndan aldığı sözler kapsamında cezayı kaldırdı.

(Fotospor)