Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezinin (CIES) hazırladığı "Haziran 2018 itibarıyla en değerli futbolcular" raporuna göre Avrupa'nın en büyük 5 ligi olarak değerlendirilen İspanya (La Liga), İngiltere (Premier Lig), Almanya (Bundesliga), İtalya (Serie A) ve Fransa'nın (Ligue 1) en üst futbol liglerindeki piyasa değeri en yüksek oyuncular belirlendi.

Dünya Kupası'nı nasıl verecek?

TRT 1’de Dünya Kupası, 14 Haziran’da Rusya-Suudi Arabistan maçıyla ekrandaki yerini alacak. Şöyle bir baktım da, ilk olarak 48 yıl önce izlemişim. Yıl 1970, Brezilya-İtalya maçı... Gazeteci abimiz Tancan Baltalı’nın evinin girişi, ayakkabı yığılıydı. Bir tek onda televizyon var ve Bulgaristan üzerinden çekmeye çalışıyor. Görüntü bazen karlı, bazen net...

Etiler Basın Sitesi’nde daireler, kendi içinde iki katlı... Salon, tıka basa dolu, üst kata çıkan merdiven de öyle... Rahmetli babam Doğan Koloğlu aklıma geldi. 1966’da İngiltere, Dünya Kupası’yla tanışacaktı. 1982 yılındaki Dünya Kupası’nda futbolun değiştiğini anlamıştı.

Türk futboluna armağanı olan ‘hücum futbolu’ tezini, bu Dünya Kupası’ndaki gelişmeler sonrası, yazılarıyla dile getirmişti. Roma Olimpiyatı’yla da serüven başlamıştı. Güzel, renkli ve biraz da, demir parmaklıklı bir hayatı oldu. Nur içinde yatsın...

Nereden, nereye getirdi beni bu Dünya Kupası... TRT’de bu yıl neler olacak?

56 maç canlı yayınlanacak

TRT Spor, 64 maçı da yayınlayacak. Peki nasıl? 54 maç, TRT 1’de olacak. 10’u TRT Spor’da yer alacak. TRT’nin bir de 4K yayın sunan kanalı var. Orada da 56’sı canlı, dördü banttan ekrana gelecek.

60’ı, yerinden anlatılacak

Rusya’da mesafeler uzun. Yetişmek bazen imkansız oluyor. Bu nedenle, bazı maçlar seslendirme odasından anlatılacak. Buna göre 60 maç yerinden, dördü bu sistemle izleyicilere ulaştırılacak.

Üç ayrı kamerayla izleme

TRT, web-mobil üzerinden Türkiye’de ilk defa izleyicilere interaktif servis verecek. Peki ne gibi olanaklar var bu sistemde? Biri örümcek kamera olmak üzere, üç ayrı açıdan maç izleme olanağıyla, anlık istatistikler görülecek ve önemli pozisyonlar, 24 kamerada farklı şekilde izlenecek. Yani bir maçın çok ötesinde bir durum bu...

32 kişilik ekip...

TRT, sekiz spiker olmak üzere, 32 kişilik ekiple Rusya’ya gidiyor. Mustafa Sapmaz, Tarık Üstün, Cenk Ergün ve Mustafa Doğan yorumlarla izleyiciyle buluşacak.

Cenk Ergün son olarak Galatasaray'da sportif direktörlük görevini yürütüyordu.

Kanal, Dünya Kupası’nı Ultra HD ile iPlayer üzerinden yayınlayacak. BBC iplayer, BBC’nin internet radyo ve televizyon portalı... BBC maçları ayrıca, ‘sanal gerçeklik’ ortamında da verecek bir hizmette bulunuyor.

Ergün'ün adı Bursaspor ile de geçiyordu ancak kendisi Ali Ay'dan gelen teklifi reddetmişti.