Başkan seçilmesi halinde teknik direktör olarak Fatih Terim'le çalışmak istediklerini ve mevcut ikinci başkan Abdurrahim Albayrak'ın yönetimlerinde yer almayacağını söyleyen Elmas, projelerine dair detaylı açıklamalar yaptı.

İŞTE BURAK ELMAS RÖPORTAJI;

Galatasaray’da 12-19 Haziran olarak açıklanan seçim tarihini nasıl karşıladınız?

Ben ve arkadaşlarımın başında beri tüzüğümüzün harfiyen uygulanmasını savunduk. Tüzüğümüz gereği yönetim kurulunun devlet kararı olmaksızın Mayıs ayında yapılması gereken seçimi iptal etme yetkisi yok. Seçim ertelense bile daha tarihi daha erkene alıp Galatasaray’ın sorunlarını daha erken çözebilirdik. Bana göre hukuki olmayan ve tüzüğümüze aykırı bir yol tercih ederek seçimleri iptal edip tekrar yeni bir tarih belirlediler. Bunun sebebi de lig henüz bitmemişti ve kendileri yeterli hazırlığı yapmadılar. Mevcut yönetim ekibinden bir başkan çıkarabilme kaygısıyla Galatasaray’ın tüzüğüne aykırı hareket ettiler. Galatasaray’ın sorunlarını daha geç çözüme kavuşturacak bir karardı. Biz şartlar ne olursa olsun iktidar mücadelesi için değil; Galatasaray’ın aydınlık geleceğini kurma, kuruluş ideallerini savunma mücadelesi veriyoruz ve asla vazgeçmeyeceğiz.

“MEVCUT YÖNETİMDEN İKİ BAŞKAN ADAYI ÇIKABİLİR”

Mevcut yönetimden başkan adayı çıkacak mı?

Duyumlarınız çıkacağı yönünde. Çıkmayacak olsa belirlenen tarihten iki hafta önce yapılabilirdi. 28 Mayıs adaylık için son gün olarak açıklandı, önümüzdeki günlerde göreceğiz. Bana göre yüzde 100 bir aday hatta iki başkan adayı mevcut yönetimden çıkabilir.

Sezonu nasıl değerlendiriyorsunuz?

İki tane etken vardı, birisi dışardaki diğeri de içerdeki etkenler. Bütün sezon boyunca Türkiye Futbol Futbol Federasyonu’nun disiplin ve tahkim kurulları Galatasaray aleyhine orantısız şekilde haksız cezalar verdi. Saha içinde sarı kartlar, fauller gibi kararlarda hakemler diğer rakiplerimize uyguladıkları standartları bize uygulamadılar. Çok fazla kart ve disiplin cezası aldık, bu sorunlar Galatasaray’ı dışardan zorlayan etkenler. İçerdeki etkenler ise çok açık, yönetim ile teknik ekip arasında birlikte çalışma uyumu yok. Fatih Terim birçok konuda yalnız bırakıldı ve kendisi de bunu ifade etti. Mustafa Cengiz’in çok talihsiz demeçleri basına yansıdı, Belhanda olayı yaşandı ve kontratları biten birçok oyuncu olmasına rağmen Muslera ile sözleşme uzatıldı. Futbolun içinden gelen herkes bu olayların takıma nasıl sirayet edeceğini bilir, dış etkenlere içerden yapılan yanlışlar maalesef büyük katkıda bulundu. Teknik anlamda hoca zaten değerlendirmesini yapıyor ama her şey mükemmel gitmedi. Düzeltilebilecek noktalar vardı fakat başarının çok ortağı olur ama başarısızlıkta kimse sahiplenmek istemez. Galatasaray’daki en büyük sorun yönetim ile futbol şubesinin bir ekip ve takım olamamasıydı.

Fatih Terim’in yalnız kaldığını belirttiniz, hoca devam ederse bunun için planınız nedir?

Benim arzum Fatih Terim ile devam etmek, tabii kendisi ile hala konuşmadım. Hala kontratı var biz de adayız şu an konuşmam etik olmaz. Normalde her zaman görüşebilirim ama adaylığımı açıkladıktan sonra özellikle görüşmedim. Geçmişte beraber çalıştık, ben Galatasaray’ın çok başarılı bir döneminde futbol şube sorumlusu görevinde yer aldım. Bu işleyişin nasıl olması gerektiğini biliyorum ve o dönem Fatih hocayla çalıştım. Kendisiyle nasıl çalışılması gerektiğini biliyorum bir kaygım yok. Umarım güzel bir şekilde ekip olarak birlikte çalışabiliriz. Bu konuda en kaygı duymayacak başkan adayıyım çünkü hem futbol şubesinde hem de hocayla çalıştım.

“YÖNETİM FATİH TERİM İLE İLGİLİ GEREĞİNİ YAPSIN”

Futbolcu sözleşmeleri, transfer çalışmaları ve yeni sezon yapılanmasıyla ilgili sorunların önüne geçmek için geçiş sürecinde Fatih Terim’e yetki verilmesiyle ilgili bir çağrıda bulundunuz. Karşılık alabildiniz mi?

Bu konuyla ilgili Galatasaray yönetimi ve sayın başkana bir yazı yazdım ama karşılık alamadım. Seçim ortamının ve maalesef iktidar mücadelesinin Galatasaray’ın gelecek sezonuna ve yapılanmasına zarar vermemesi için hepimizin çok güvendiği, camiamızın en önemli futbol aklı olan Fatih Terim’e yetki verilmesini teklif ettim. Yönetim kurulundan bir açıklama gelmedi, sanırım maalesef böyle devam edecekler. Fatih Terim bir transfer listesi verdi mi, oyuncu kontratlarıyla ilgili bir çalışma var mı? Bunların hiçbirini bilmiyoruz ve Galatasaraylılar olarak çok kaygılıyız. Bize bildirmelerine gerek yok gereğini yapsınlar yeterli.

Tüm başkan adayları Fatih Terim ile yola devam etmek istediğini belirtiyor, Fatih Terim bir dayanak noktası mı?

Fatih Terim; Galatasaray’da kaptanlık yapmış, futbolu Galatasaray’da bırakmış, teknik direktör olmuş ve sayısız başarıya imza atmış bir divan üyesi. Camiada böyle bir futbol aklının olması kulübümüz için çok büyük bir rekabetçi avantaj. Diğer kulüpler bu durumu yaratmaya çalışırken bizim elimizde böyle bir avantaj var. Diğer başkan adaylarının da böyle düşünmesi çok doğal ve bence doğru. Benim için ayrıca önemli çünkü biz beraber çalıştık ve hocayla çalışmayı arzu ediyorum.

“ABDURRAHİM ALBAYRAK İLE ÇALIŞMA TASARRUFUMUZ YOK”

Abdurrahim Albayrak 2. Başkanlık görevi dışında sportif AŞ üyesi. Albayrak’ın Sportif AŞ’deki görevine devam etmesini ister misiniz?

Bizim böyle bir tasarrufumuz yok. Çok yetkin ve konularında uzman bir ekiple beraber yaklaşık dokuz aydır birlikte çalışıyoruz. Tüm arkadaşlarımız Galatasaray’ın sorunlarını tespit ederek bu konularda iş hayatlarında defalarca bu tarz sorunları çözmüş kişiler. Benim çok güvendiğim bir ekibim var ve bu ekiple yola devam edeceğiz. Mevcut yönetimden herhangi bir arkadaşımızla birlikte olmayı düşünmüyoruz.

Mevcut başkan Mustafa Cengiz ile Ali Koç arasında yüksek gerilim vardı. Göreve gelirseniz diğer başkanlarla ile nasıl bir ilişki kurmak istiyorsunuz?

Galatasaray’da iki büyük sorun var, birisi marka yönetimi problemi. Galatasaray gibi büyük bir marka uluslararası bir markanın hak ettiği gibi yönetilmeli, marka yönetiminin altında da iletişim var. İletişimlerde bir hedef olur; çok bağırarak ve zamansız konuşarak istediğiniz sonucu zaten alamazsınız. Bizim iletişim prensibimiz her zaman elde etmek istediğimiz hedefi belirleyerek o doğrultuda iletişimi kurmak. Rakiplerle ilişkimizi ikiye ayırabilirim, Türk futbolu çok kötü yönetildi ve son 10 senede büyük değer kaybı yaşandı. Marka değeri çok düşmüş durumda ve kulüplerimiz çok borçlu durumda. Avrupa’da başarılı olmak için kulüplerin gelirlerini arttırması, giderlerini doğru kontrol etmesi lazım. Gelirlerini arttırabilmesi için Türk futbolunun yukarı çıkması gerekli bunun için de en büyük gelir getiren dört büyük kulübün birlikte çaba sarf etmesi lazım. Bu birlikte çalışmanın samimiyetle olması lazım, ama ben bu samimiyeti göremiyorum. Örneğin hakemlerden herkes şikayetçi ama kimse sorunların çözümü için bir proje sunmuyor. Merkez Hakem Kurulu başkanı çok kez değişti, bozuk bir sistemi başındakini değiştirerek çözemezsiniz. Dolayısıyla birlikte ve samimiyetle çalışıp bu sorunların üzerine gitmek lazım. Olayın ikinci tarafı ise kulüp yöneticileri baskıya boyun eğerek marka değerlerini yıpratacak hakaret veya negatif söylemlerde bulunuyorlar. Bizim duruşumuz çok sert olacak, Galatasaray üyeleri bize bu görevi verirlerse kulübü ve markayı savunmak için bizi yetkilendiriyor olacak onu savunmak bizim görevimiz. Haksız söylemlerle sonuna kadar mücadele edeceğiz, diğer kulüp başkanları eğer samimi olursa birlikte çalışma yolları arayacağız.

“FATİH TERİM DÜKKANIN SAHİBİ DİYE BOŞUNA DEMİYORUZ…”

Seçilirseniz futbol takımının yapılanması ve şampiyonlar ligi ön elemeleri için nasıl bir aksiyon alacaksınız?

Fatih hocayla konuşma olanağımız olmadı ama dışardan kendi gördüğümüz resim dahilinde alternatif senaryolar ve alternatif oyuncular konusunda ekibimiz içerisinde birtakım çalışmalar yaptık. Görev bize verilirse ertesi gün hocayla oturup yaptığımız çalışmaları paylaşıp onun ne istediğini ve kendi tespitlerini dinleyip ortak bir strateji oluşturacağız. Fatih hocayı tanıyorsam muhakkak bazı çalışmalar ve hazırlıklar yapmıştır, hoca dükkanın sahibi diye boşuna demiyoruz. Bizim Fatih Terim ile olan toplantılarımız beş gün sürmez, 6-7 saatlik bir toplantıda hedef oyuncular ve hedef bölgeler belirlenir ve herkes işini yapmak için çalışmaya başlar. Bu süreç bizde müthiş bir iletişimle gider çünkü bu toplantılarda iletişim çok önemli.

Transfer görüşmeleri yaptınız mı?

Galatasaray’da resmi bir yönetim kurulu varken oyuncular ve menajerlerle görüşme yapmak bize yakışmaz ama çalışmalarımız var. 

“BANKALAR BİRLİĞİ ANLAŞMASINI TEKRAR KONUŞACAĞIZ, RAKİPLERİMİZ ÖDÜLLENDİRİLİYOR”

Bankalar Birliği anlaşmasından dolayı mali disiplin zorunluluğu var, futbol takım bütçesini ne kadar planlıyorsunuz?

Bankalar Birliği anlaşmasının dokuz yıllık bir süresi var. En baştaki beş senelik anlaşmanın Galatasaray’ı tehlikeye atacağını düşündüğüm için karşı çıktık nitekim kulüp borcun faizini bile ödeyemedi maalesef. Tekrar dokuz senelik bir anlaşma imzalandı, karşı çıktığım anlaşmanın süresi ve yine tüzüğümüze göre genel kurula getirilmesi gereken böylesine borç yapılandırma anlaşmasının genel kurula danışmadan imzalanmasıydı. Bu anlaşma Galatasaray Spor Kulübü ve bağlı ortaklıklarının önümüzdeki dokuz yıl boyunca nasıl yönetileceği konusunda taahhütler içeriyor. Maalesef böyle bir anlaşma kulübün gerçek sahipleri genel kurul üyeleriyle paylaşılmadan imzalandı. Diğer konuysa iki yıllık ödemesiz bir dönem veriliyor, bu dönem sonunda tüm gelirlerinizin yüzde 50’si Bankalar Birliği tarafından borç ödemesi için kullanılıyor. Bunun anlamı bütün giderlerinizi yüzde 50 düşürün demek.

Yeni gelir yaratsanız bile yüzde 50’si yine gidiyor. Bu anlaşmanın tekrar masaya yatırılması gerekiyor ve yapacağız. Çünkü bizden daha çok borçlu rakiplerimizden de yüzde 50 kesilirken Galatasaray’dan da aynı oran kesiliyor. Onlar dokuz senede borçlarını ödeyecekken biz belki 6.5-7 senede borçları ödeyecek duruma geleceğiz ama şu anki durumda bizden daha çok borcu olanlar ödüllendiriliyor ve eşit rekabet hakkı veriliyor, bunu konuşmamız lazım.

Galatasaray’da futbol şubesinin gideri 60 milyon Euro seviyesinde ve bunun yarıya inme mecburiyeti var. Ama bu durum başarıdan uzaklaşacağız anlamına gelmiyor, bugün doğru kararlar alınarak, iyi stratejiyle yönetilen Ajax ve Atalanta gibi Avrupa takımları 25-30 milyon Euro bütçelerle Şampiyonlar Ligi’nde çok başarılı sonuçlar alabiliyorlar. Bizim bu borç sarmalından kurtulmamız gerekiyor, Falcao örneğinde olduğu gibi yöneticilerin kişisel popülaritesi için gelecekte ödeyemeyeceğimiz maaşları vermememiz lazım. Galatasaray şu anki sorunlarından çok hızlı ve başarılı şekilde çıkabilir, Fatih hocanın bu resmin içinde olması büyük avantajdır. Fortuna Sittard kulübünün sahibi Işıtan Gün de ekibimizin bir parçası, Avrupa’da altyapıdan en çok oyuncu yetiştiren Hollanda ve Belçika’daki sistemleri çok iyi biliyor. Ondaki bilgi birikimi ve Fatih hocanın tecrübesiyle büyük bir sinerji yakalayacağımızı düşünüyorum.

“FUTBOLDAN BEN SORUMLU OLACAĞIM”

Futboldan ben sorumlu olacağım, geçmişte futbol şubesinde çalıştım ve bir şekilde Fatih hocanın üzerindeki yükü almamız lazım. Fatih Terim’e o kadar fazla yük yüklendi ve o kadar yalnız bırakıldı ki saha içine bazen konsantre olamadı. Teknik direktöre rahat çalışma ortamı sağlamak yönetim kurullarının görevidir ve bu bir takım işidir.

“YURT DIŞINDA ÜÇ PİLOT TAKIMLA PRENSİPTE ANLAŞTIK”

Listenizdeki Işıtan Gün Fortuna Sittard’ın sahibi, Hollanda kulüpleriyle bir iş birliği doğabilir mi?

Sadece Fortuna Sittard değil, sevgili Işıtan Gün’ün yürüttüğü görüşmeler var ve üç tane pilot takımla prensip anlaşması yaptık. Birisi altyapı, ikisi A takım üzerine bir futbol ağı için anlaştık oradan çok ciddi faydalanacağız.

“KEMERBURGAZ TESİSLERİNİ 25 İLE 28 AYDA BİTİRMEYİ PLANLIYORUZ”

Kemerburgaz Tesisleri, basketbol salon projesi ve Galatasaray Adası ile ilgili çalışmalarınız nedir?

Galatasaray bu dönemde gayrimenkul yatırımları yapmak zorunda ve onun için bu konuda çok tecrübeli arkadaşlarımız Özen Kuzu ve Ozan Şener listemizde. Kemerburgaz projesini çok detaylı çalıştık ve bir an önce oraya geçmemiz gerekli. Bunu yaparken Florya’da oluşmuş olan ruhu buluşturacak bir tesis yaratmamız gerekiyor bu çok önemli. Kemerburgaz’da voleybol, basketbol ve futbolun evi olabilecek bir tesis düşünüyoruz. Ayrıca ciddi bir konaklama sağlayacak bir yaşam alanı olacak, en üst kortta ise Galatasaray üyelerinin kolayca erişim sağlayabileceği bir kulüp merkezini Kemerburgaz’da planlıyoruz. Tüm detayları çalıştık, 25 ile 28 ay arasında bitirmeyi planlıyoruz. Finansman modelimiz hazır ve önümüzdeki günlerde daha detaylı şekilde paylaşacağız. Florya arazimizi ise en iyi şekilde değerlendirmek üzerine planlarımız var.

“BASKETBOL SALON PROJESİNİN FİNANSMAN MODELİ BÜYÜK ÖLÇÜDE HAZIR”

Basketbol Salon projesi ile ilgili çok detaylı çalıştık, orayı sadece bir salon değil eğlence ve yaşamın olacağı bir merkez olarak planladık. Sadece iki haftada bir çalışmak yerine devamlı çalışan Galatasaray’a gelir getiren bir planlama yaptık. Salon projesinin finansman modelini büyük ölçüde planladık, Galatasaraylıların gurur duyacağı bir merkez yapacağız.

“GALATASARAY ADASINI 2022 HAZİRAN AYINDA HİZMETE AÇMAK İSTİYORUZ”

Galatasaray Adası’na gelirsek bu seçimin en büyük faydası bu kadar tartışılması oldu. Ada bizim namusumuz, Galatasaray’ın sembolü konumunda ve artık üyelerimiz adanın hukuki ve imar durumuyla ilgili sorunlarına daha fazla hakimler. Hukuki ve imar ile ilgili tüm görüşmelerimizi yaptık, bu seneye yetişmeyecek ve kim yetişir derse doğru olmaz. İyi bir avukat ekibi kurduk ve dosyaları çok detaylı şekilde incelediler. Önümüzdeki yaz hızlı bir şekilde açabilecek bir proje çizdik, maliyetini karşılayacak sponsorumuzu bulduk. Adayla ilgili davaları bir sene içerisinde hallederek 2022 Haziran ayına adamızı açmayı planlıyoruz.

Sosyal medyada yapılan anketlerde ilk tercihlerde geliyorsunuz, taraftar iradesinin seçimlere ne ölçüde yansıyacağını düşünüyorsunuz?

Sağ olsunlar öyle bir teveccühü biz de görüyoruz ama genel kurula ne kadar yansır bilmek zor. Galatasaray üyeleri çok sorgular, çok düşünür ve dinleyerek karar verirler. Bizim sorumluluğumuz yapmak istediklerimizle ilgili onları en iyi şekilde bilgilendirmek ve onları tavsiyelerini dinleyip onların iradesine saygı duymaktır. Galatasaray Spor Kulübü üyelerinin vereceği her türlü karara ve onların sandığa yansıyan her kararına saygı duyarız. Bu seçim Galatasaray için çok kritik, kulübün geleceğiyle ilgili bir karar verilecek. Bu yüzden katılımın yüksek olmasını çok arzu ediyoruz ki üyelerin büyük çoğunluğunun iradesiyle bu seçim belirlensin.

Galatasaray’ın efsanevi başkanlarından Faruk Süren’i damadısınız. Seçimle ilgili konuştunuz mu, size tavsiyeleri oldu mu?

Faruk Bey öncelikle benim başkanım, ben eşimle yönetime girdikten üç sene sonra tanıştım. Faruk Bey benim çok sevdiğim bir başkanım. Seçimle ilgili konuşuyoruz ama her zaman aynı fikirde buluşmuyoruz, o biraz daha eleştirel yaklaşıyor ama ben bu diyalogdan çok besleniyorum.(Gülerek)

Arada takdir ediyor o eleştirmesinden daha çok hoşuma gidiyor, sürekli takdir etse olmaz. Faruk Süren gibi bir başkanın tenkit ve tavsiyelerini alabilmek bir başkan adayı için çok değerlidir, onlardan faydalanmaya çalışıyorum.

Galatasaray ile ilgili en büyük dileğiniz nedir?

Galatasaray’ı sevmemim ve aşık olmamın sebebi kulübün değerleridir. Osmanlı döneminde kurulan bir lisede yaşanmaya başlamış, Türkiye’nin aydınlanma sürecine katkıda bulunmuş değerler bütününün bir aile içinde yaşanması ve bu değerler sonucunda da her alanda Türkiye’nin önde gelen başarılarını elde etmiş bir toplum olması. Benim Galatasaray ile ilgili en büyük arzum bu değerleri yaşayabilmek, mutlu ve bir aile olabilmektir.

(Hürriyet)