Fransa ve Almanya'nın başvurusu üzerine; A Milli Takımızın, Fransa karşısında bulduğu golden sonra "asker selamına" soruşturma başlatan UEFA kararını da resmen açıkladı.

UEFA'dan yapılan açıklamada, "Türk oyuncuların, Arnavutluk ve Fransa maçındaki potansiyel politik ve provokatif hareketi nedeniyle bir müfettiş görevlendirilmiştir. İncelemenin sonucunda bilgi paylaşılacaktır" ifadeleri yer aldı.

"BU ISRARDAN VAZGEÇİLMELİ"

Konu hakkında bir basın toplantısı düzenleyen Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da kendilerine bu yönde bir bilginin gelmediğini ifade etti ve, "Sahadaki başarısızlığını başka şekilde örtmek isteyenler bu ısrarından vazgeçmeli" şeklinde konuştu.

UEFA'nın soruşturma talebinde basiretli davranması gerektiğini ifade eden Bakan Kasapoğlu, "Futbolcularımızı alın terini ortaya koydu. Golden sonra bir sevinç olmuştur, hepsi bu. Buna kızanlar, isyan edenler kendi anlayışlarını sorgulasınlar. Kimse, bizi kendisini gibi görmesinler. Biz barışı, sevgiyi, dostluğu isteyen bir milletiz! Dönüp tarihlerine bir baksınlar. UEFA'yı kendilerine ulaşan soruşturma talebi nedeniyle basiretli olmaya davet ediyorum" dedi.

- Griezmann'ın asker selamına ses çıkarmayanlar, milli futbolcularımızın güzel selamından başka anlamlar çıkarmaya çalışıyor.

- Sahadaki başarısızlığı başka şekilde gölgelemek isteyenler, bu çabalarından vazgeçmeliler. Neticeler ortada. Lideriz."

- Değerli futbolcularımızın Mehmetçiğimize olan sevgisini, selamını farklı yöne evirmek isteyenler var. Sahadaki başarısızlığı birtakım oyunlarla başka yönlere çekmek isteyenlerin bu çalışmalarını, dünya spor kamuoyunun yemeyeceğini düşünüyorum.

- UEFA'yı kendilerine ulaşan soruşturma talebi nedeniyle basiretli olmaya davet ediyorum."

Terörün sadece Türkiye'nin sorunu olmadığını vurgulayan Bakan Kasapoğlu, "Bizim ülke olarak amacımız, başta bölgenin ve insanlığın esenliği, ülkemizi, insanlığı tehdit eden unsurlara karşı bölgenin arındırılması. Burada mücadele ederken sadece ülkemizi, sınırları değil, bütün ülkelerin hukukunu koruyoruz. Terör sadece Türkiye'nin sorunu değil. Bu süreci başka yönlere çekmek isteyenler terör eylemleriyle karşılaştığında biz daima onların destekçisi olduk, onların acısını samimiyetle paylaştık. Terörün her türlüsüne karşı iş birliğine, küresel çaplı mücadeleye de hazır olduğumuzu her fırsatta dile getiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakan Kasapoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gerek diğer sporcularımızın gerek Enver Cenk kardeşimizin hareketini takdire şayan buluyorum. Çünkü sporcularımızın yaptıkları bu paylaşım, dünkü Fransa maçında futbolcularımızın asker selamı, gayet samimi, içten bir sevgiyi, empatiyi, masumiyeti, mazlumlara ve barışa olan mesajı ortaya koyuyor. Bu manada hem Enver Cenk arkadaşımızı hem de diğer sporcularımızı linç etmek isteyenlerin kendilerini sorgulamalarını ve bu çerçevede yaptıkları davranışların, verdikleri mesajların hiçbir şekilde hukuka, demokrasiye ve özellikle spor ahlakına sığmadığını ifade etmek istiyorum."

Tüm sporcuların yanlarında olduklarını vurgulayan Kasapoğlu, "Enver Cenk'in bu davranışı bir hakareti, suçu ortaya koyan bir davranış değil. Onu sırf bu davranışı vesilesiyle linç edenler, sportif yaşamı noktasında kariyerini bölmek isteyenler çok ciddi bir şekilde haksızlığı ortaya koyuyorlar. Biz kendisinin yanındayız. Bundan sonraki süreçte tüm imkanlarımızla kapılarımızın da gönül kaplarımızın da açık olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu günleri tarih yazıyor. Herkesin yaptığı hareket, söylediği ifadeler tarihe birer not olarak geçiyor. Gerek Enver Cenk arkadaşımız, gerek diğer sporcularımız tarihin sayfalarında şanla şerefle anılacak. Haksızlık yapanlar, ısrarla gerçeklere karşı gözlerini kapatanlar da hafızalarda utanç vesilesi olarak yer alacak. Bu süreçte Türkiye'den yana olmanın, vicdandan, hukuktan ve merhametten yana olmak olduğunu tekrar ifade etmek istiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Kasapoğlu, Fransa ile deplasmanda 1-1 berabere kalarak 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2020) Elemeleri H Grubu'nda liderliğini sürdüren A Milli Takım'ı da tebrik ederek, "İlk kez bir elemenin bitiminin çok öncesinde kendi konumumuzu şampiyonaya katılma noktasında garantilemeye çok yakınız. Bu anlamda ruh, mücadele takdire şayan. Grubun lideri olarak şampiyonaya katılacak olma ihtimalimiz uzak bir ihtimal değil. Bu da önemli bir ayrıcalık olacak." şeklinde konuştu.

(Sporx)