Günümüzde internet alışverişi hem daha fazla çeşit hem de zaman tasarrufu sağlamak amacıyla sık sık tercih ediliyor. İnternet üzerinden alışveriş yapanların sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Bu durum zaman zaman satıcıları da zora sokacak bazı sorunların ve ihmallerin ortaya çıkmasına neden olabiliyor.

İnternet alışverişlerinde tüketiciyi olduğu kadar satıcıyı ve üreticiyi de koruyacak bazı önlemler alınmaya başladı. Bunlardan birisi ise Ticaret Bakanlığı tarafından duyuruldu. Bazı ürünler için koşulsuz iade hakkı kaldırılırken, iadeler esnasında satıcıya yüklenen kargo parası da artık tüketiciye yansıtılacak.

İnternet Alışverişinde Yönetmelik Değişti!

Konserve yapayım derken zehirlenmeyin! İşte domates konservelerindeki tehlikeli risk Konserve yapayım derken zehirlenmeyin! İşte domates konservelerindeki tehlikeli risk

Ticaret Bakanlığı tarafından alınan yeni bir karar sonrasında artık internet alışverişinde bazı şartların hem satıcıyı hem de tüketiciyi yakından ilgilendirecek şekilde değiştiği öğrenildi. İnternet üzerinden alınan teknolojik aletler bu süreçte koşulsuz bir biçimde iade edilebiliyordu. Bu durum zaman zaman gelen şikayetlerin değerlendirilmesinin ardından birtakım ihmallere yol açtığı belirlendi. Bunun üzerine koşulsuz olarak yapılan iade hakkının yeni yönetmelikle birlikte kaldırılmasına karar verildi.

Yönetmelik kararı 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren aktif olarak uygulamaya konulacak. Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından durumun resmiyet kazandığı belirlendi.

Alışverişte Yeni Sistem Kurulacak!
Yeni düzenlemelerde, sistemli bir düzen kurulmasına karar verildi. Tüketicinin ürünler ve hizmetler konusunda tam anlamıyla bilgilendirilmesi şartıyla, tüketicinin almış olduğu ürünü gönderme ve cayma süresi bildirimin ardından 14 gün olarak belirlenecek. Cayma hakkının kullanılması nedeniyle oluşan kargo masrafları da artık alıcıya yansıtılacak. Kart limitini korumak için satın alma işlemi kartla yapılmışsa, 14 gün içerisinde yapılan iadelerde çekilen tutar tek seferde kartın limitine yansıtılacak. Alışverişler sırasında tarafların karşılıklı olarak haklarının korunması için önemli bir adım olduğu düşünülüyor.