Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2023 metrelik orta açıklığı 2023 hedeflerimizin de bir ifadesidir. Rastgele konulmuş bir hedef değildir. Feribotla 1.5 saat süren boğaz yolculuğu köprü ile 6 dakikada tamamlanacak." dedi.

Çanakkale Boğazı'nın 'gerdanlığı' olacak 1915 Çanakkale Köprüsü'nde çalışmalar, corona virüs salgını ile mücadele kapsamında gerekli izolasyon sağlanarak, ara vermeden devam ediyor.
Çanakkale Boğazı'nda, Gelibolu'nun Sütlüce ve Lapseki'nin Şekerkaya mevkileri arasında yapımına devam edilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temeli, 18 Mart 2017'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı. Hemen ardından Sütlüce'de kurulan şantiyede, kuru havuzda neredeyse her biri birer futbol sahası büyüklüğündeki 2 kule kesonu inşa edildi. Denizin dibine çakılan demir kazıkların üzerine geçen yıl mayıs ayında batırılan kule kesonları üzerine ilk bloklar, ağustos ayında konuldu ve kırmızı-beyaz renkleriyle Türk bayrağını simgeleyen köprü ayakları yükselmeye başladı. Aradan geçen 9 aylık sürede 318 metre yüksekliğindeki köprü ayakları tamamlandı. Dün Gelibolu yakasındaki köprü ayaklarına 32'nci blokların montajının yapılmasının ardından, bugün de Lapseki yakasında köprü ayağına son bloğun montajı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telekonferans ile katıldığı törenle gerçekleştirildi.

Törene, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, AK Parti İl Başkanı Naim Makas'ın katıldı. Törende ayrıca proje ortaklarını temsilen Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu ve Yapı Merkezi Genel Müdürü Sami Özge Arıoğlu da hazır bulundu. Tören öncesinde Bakan Karaismailoğlu, Lapseki ilçesi Şekerkaya mevkisindeki şantiyede yetkililerden brifing aldı. Ardından de tekneyle denize açılarak, tamamlanan köprü ayaklarını yakından inceledi. Koronavirüs tedbirleri kapsamında tören, sınırlı sayıda katılımla ve sosyal mesafe kurallarına uyularak gerçekleştirildi.

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU: 2023 METRE ORTA AÇIKLIĞI İLE SINIFINDA DÜNYA LİDERİ OLACAK 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, törenin başlangıcında yaptığı konuşmada, Bugün burada, tarihe tanıklık ediyoruz. Ülkemizin ve Dünyanın en önemli projelerinden biri olan 1915 Çanakkale Köprüsünün 318 metrelik dünya birincisi kulelerinin çelik blok montajını yapıyoruz. Dördüncü kulemizin 128inci son tablasını yerleştiriyoruz. 1915 Çanakkale Köprümüz, toplam 101 kilometrelik, Malkara- Çanakkale Otoyol hattının gözbebeği ve kilit noktasında yer almaktadır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ailesi olarak, bir hafta önce İstanbul Gayrettepe- Havalimanı Metro hattının tünel bitim töreninde yerin 72 metre altındaydık. Bugün de sizlerle birlikte 318 metre yükseklikte yeni bir başarıya imza atıyoruz. Bu proje, Türkiyenin ulaşım altyapısında geleceğe atılmış en önemli adımlardan biridir. 1915 Çanakkale Köprüsü, iki yakayı buluşturacak bir köprü olmaktan öte, adeta tarihimize saygı duruşudur. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı 2023e atıfta bulunan 1915 Çanakkale Köprüsü, yapımı tamamlandığında, 2 bin 23 metre orta açıklığı ile sınıfında dünya lideri olacaktır. Ayrıca, Dünyanın en yüksek kulesine de sahip olacak Çanakkale Köprüsünün, 318 metrelik yüksekliği, 3. ayın 18ine gönderme yaparak, 18 Mart 1915 Çanakkale Deniz Zaferini temsil etmektedir. Biz, 1915 Çanakkale Savaşında yüzbinleri şehit vererek, tüm dünyaya, Çanakkale Geçilmez dedik. O gün tek başına mermiye topa süren kahraman Seyit Onbaşı ile bugün, Çanakkale Köprü inşaatında çalışan tüm kardeşlerimizin, niyet, gayret ve samimiyetleri her türlü övgünün üzerindedir. 1915 Çanakkale Köprüsü, dün bu topraklar için şehit olanlara ve bugün bölgenin kalkınması için gayret edenlere vefa borcumuzdur. Bu borcu ödemek için var gücümüzle çalışarak projeyi 18 Mart 2022de başarıyla bitireceğiz" dedi.