II. Dünya Savaşı'nda görev alan eski bir asker olan Frank Sheeran, New York'un beş büyük mafya ailesi arasındaki Russell Bufalino için pek çok cinayet işliyor, dolandırıcılık yapıyor. Filmde 'İrlandalı' (The Irishman) lakaplı Frank Sheeran'ın hayatından kesitler sunulurken, Amerikan tarihinin en gizemli suç olaylarından biri olan işçi lideri Jimmy Hoffa'nın ortadan kayboluşuna da değiniliyor.

PEKİ JİMMY HOFFA KİMDİR?

ASIL adı James Riddle Hoffa olan ve Amerika’nın sendikacılık folklöründe Jimmy Hoffa olarak bilinen International Brotherhood of Teamsters (Uluslararası Kamyon Sürücüleri) sendikasının efsanevi başkanıdır. 1913 doğumludur ve 1940’lı yıllarda eyaletler arası taşımacılık işkolunda çalışanları örgütlemeye başlamıştır. Bu işkolu ve özellikle bu işkolunda çalışan şoförlerle suç örgütleri de (mafya) ilgilenmekte ve taşımacılık firmalarından, işleri durdurmak tehdidi ile, büyük rüşvetler almaktadır. Hoffa bu alanda çalışanları ve işverenleri mafyanın etkisinden kurtarıp çalışanları bir sendikanın çatısı altında toplamak konusunda büyük mücadeleler vermiş ve bu çabalarını sürdürürken de örgütlü suç elemanları ile yakın ilişki kurmuştur. 1958 yılında bu sendikanın başkanı olduğunda sendikanın üye sayısını 1.5 milyona ulaştırarak sendikayı Amerika’nın en büyük sendikası konumuna getirmiştir. Bu görevi 1975 yılına kadar sürmüştür.

DETROİT'DE BİR RESTORANDA KAYBOLDU

Hoffa kısıtlamaya karşı dava açtı. Sendikal harekette yeniden nüfuz kazanabilmek için gizlice çalışmalar yürütüyordu. 30 Temmuz 1975'te Detroit yakınlarındaki bir banliyö restoranında esrarengiz şekilde kayboldu. Bu restoranda Teamsters Sendikası'nın New Jersey'li yöneticilerinden eski Mafya üyesi Anthony Provenzano ve Detroit'li gangster Anthony Giacalone'yle randevusu olduğu öne sürüldü. Her ikisi de Hoffa'yı gördüklerini reddetti ve Hoffa'ya bir daha rastlanmadı. 1982'de resmen "ölmüş" ilan edildi. Gizlice ortadan kaybolması sonucu çeşitli teoriler atıldı.