Umut Sarıkaya, espri ve mizah anlayışını çizimlerine yansıtarak sosyal medyada büyük ilgi görüyor. Instagram'da 60 bin takipçisi bulunan Sarıkaya, karikatülerini buradan paylaşmayı da ihmal etmiyor.

Umut Sarıkaya kimdir?

26 Nisan 1980 tarihinde Sivas'ın Divriği ilçesinde doğdu. Lise hayatını ticaret lisesine gitmek istemesine rağmen babasının isteğiyle Yeni Levent Lisesinde fen bilimleri üzerine tamamlayan Sarıkaya bu dönemde abisinin okuduğu Leman ile mizah dergileriyle tanışarak dergiyi takip etmeye başladı ve karikatür çizmeye de bu dönemde başladı.

Umut Sarıkaya, lisenin ardından 1996 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesinin gemi inşaat mühendisliği bölümüne girdi ve bu dönemde Ahmet Yılmaz ile Cem Yılmaz'dan etkilenerek çizdiği karikatürler ilk defa Leman'ın amatör çizerler köşesinde yayınlanmışsa da Kaan Ertem'den özgün olmadığı eleştirisini aldı. Lisans eğitimi süresince amatör olarak Leman'ın yanı sıra HBR Maymun, Aksak Kurbağa, Soytarı, Solak ve Atom'da da çizimleri yayınlandı. 2001 yılında Gemi Kökenli Deniz Kirlenmesi başlıklı bitirme teziyle mezun oldu, mezuniyetinin ardından kısa dönem askerlik ve terhis olmasını takiben dört ay Tuzla'da gemi mühendisliği yaptı.

2002 yılında "işini sevmesine rağmen sosyal olma zorunluluğu" nedeniyle mühendisliği bırakan ve Kemik dergisinde çeşitli köşeler hazırlayan çizer ardından Penguen'de Bülent Üstün'ün isim babası olduğu "İşimdeyim Gücümdeyim" adlı karikatür köşesi ve "Benim de Söyleyeceklerim Var" başlıklı yazılarıyla ismini duyurdu. Bu dönemde aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsünde yüksek lisans yapmaya devam etti. 2007'de bir grup arkadaşıyla birlikte Penguen'den ayrılarak Uykusuz'un kurucularından oldu ve yüksek lisans eğitimini yarıda bıraktı. 2014'ün sonlarına doğru Uykusuz'dan ayrılarak çizmeye ara veren Sarıkaya 26 Şubat 2015 tarihinde tek başına hazırladığı Naber adlı üç aylık dergiyi yayınladı. Sarıkaya halen bu dergiyi çıkarmaktadır.