Türkiye Basketbol Federasyonunun bu orta oyununu geçmiş zamanların üzerinden geçerek yorumlamak isterim. Futbolda yapılmak istenen ve işe yarayan bir operasyon vardı biliyorsunuz. Futbolda çok başarılı bir şekilde yoluna devam eden Galatasaray vardı. O dönemki teknik direktor Fatih Terim’e toplam 12 maç ceza verilmiş ama Galatasaray şampiyon olmayı başarmıştı. Galatasaray 5 Mayıs’ta şampiyon olmuştu. 5 Mayıs’tan yeni sezona kadar 3 aylık bir süreç mevcuttu. 3 ay boyunca hiçbir resmi maç oynamayan Milli Takım’a Fatih Terim’in gitmesi ligin ilk hafta maçı gecesi gündeme gelmişti ve sonra olanlar herkesçe biliniyor.

 

 

‘’Futbolla Basketbolu niye çorba yaptın’’ diyeceksiniz şimdi ama aslında çorba değil. Hatırlarsanız bu senenin yazında basketbolda antrenörler hem kulüp hem Milli Takım çalıştırmasın diye bir konu atıldı ortaya. Harun Erdenay’da bunu Milli Takım turnuvaya gitmeden once söyledi. Milli Takım Hocaları hem erkeklerde hem kadınlarda Galatasaray Hocaları olduğuna gore yine senaryo aynıydı. Galatasaray’da başarılı olan antrenörleri Galatasaray’dan koparma planı bu sefer basketbolda yapılıyordu. Tercih yapılması istenince Ekrem Memnun kısa bir zaman önce Milli Takım görevinden istifa etti. Bu istifa son günlerdeki konunun arka plandaki nedeni oldu bence.

 

Harun Erdenay yönetimini Fenerbahçe’nin istediğini biliyoruz. Fenerbahçe Başkanı’nın Milli Takım ve antrenörler meselesindeki görüşüne turnuvaya gitmeden önce aynen katıldığını söyleyerek Fenerbahçe yöneticisi gibi davranan Erdenay birde üzerine Ekrem Hoca’nın istifası eklenince tamamen tarafsız olma özelliğini kaybetti. Adeta bir intikam alma duygusu sardı kendisini zannediyorum. Bu pskoloji içerisinde Galatasaray’a zarar verme çabası büyük bir komediye dönüştü. Maçtan önce Fenerbahçe kendi çıkarı adına itiraz etti. O cephede bir anormallik yok. Anormallik Federasyonda. Hem lisansı veriyor hemde’’bizim çocuk hata yapmış’’diyor. Lizer oynayamaz statüsündeyse Galatasaray’ın oyuncuyu zaten sahaya çıkaramaması lazım. Oynatamazsın dediği halde oynatmıyor ki Galatasaray!

 

Dün özellikle Dursun Özbek’in koyduğu tavır önemliydi. Görmek istediğimiz Galatasaray Başkanı duruşunu dün gördük. Galatasaray bileğinin hakkıyla kazandığı derbiden hak ettiğini alacaktır. Yarınki karar Galatasaray aleyhine olsa bile ( ki o kadar da olmaz herhalde diyorum)  Harun Bey intikam peşinde diye Galatasaray geri adım atmamalı. Işıl Alben’in bugünkü maçtan sonra dediği gibi’’ ‘inşallah kazanmışızdır’’.