Milliyet Gazetesi’nden Mert İnan’ın haberine göre talep edilen yerlerin toplam değeri milyar dolarla ifade edilirken, bu yerler arasında Kabataş Meydanı, Galatasaray Adası, Dolmabahçe’de bostan, İzzetpaşa Mahallesi(Çiftciliği), Veliefendi Hipodromu’nun olduğu bölgeler yer alıyor. Abdülhamit ile kan bağı olduğunu ileri süren çok sayıda kişinin veraset davası 14 Nisan tarihinde İstanbul 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde görülecek.

250 KİŞİLİK LİSTE OLUŞTURULDU

Edinilen bilgiye göre daha önce mahkeme tarafından bilirkişi atanması yönünde karar çıkan duruşmada, dosyanın nihai bilirkişiye gidebileceği belirtiliyor. 2010’da açılan davada Adalet Komisyonu tarafından bilirkişi heyeti seçilmişti. Heyetin önümüzdeki günlerde görülecek davada, soy bağlantısı olan varisler ve miras pay oranları hakkında nihai raporunu verebileceği ifade edildi.

Birçok varisin vekili Erkan Akkuş, 14 Nisan tarihinde görülecek dava öncesi şu bilgileri verdi: “Sultan Abdülhamit’in veraset belgesi talepli davamız İstanbul 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde devam ediyor. Dosya bilirkişiye tevdi edildi ve bilirkişi bazı evrakların çevirisini ve orijinalini talep etti. Her geçen gün mirasçıların vefatından dolayı davaya yeni mirasçılar ekleniyor. Bu durum yargılamanın uzamasına neden oluyor.”

Erkan Akkuş, aile bireylerinin uzlaşmaktan yana olduğunu dile getirdi: “Abdülhamit’e ait mal varlıkları 1924’te kamulaştırıldı. Yani Cumhuriyet ilan edildikten 1 yıl sonra. Şayet kamulaştırma Cumhuriyet döneminden önce yapılmış olsaydı varisler hak iddia edemezdi. Sultan Abdülhamit 1918’de vefat etti. Miras yeni bir işleme gerek duymadan varislerin mülkiyetine geçer. Osmanlı arşiv belgelerine göre aralarında Türkiye, Lübnan, Suriye, İngiltere, hatta Meksika’dan isimlerin olduğu 250 kişilik bir varis listesi oluşturuldu. Veraset belgesi alındığı takdirde hayatta olan aile bireylerine Abdülhamit’in kan bağı ve miras hakkı bağlanmış olacak. Bilirkişi mülk ve yerlerin tespitini yaparak bir paylaşım tablosu çıkartacak. Aile bireyleri uzlaşmaktan yana. 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin davayı reddetmesi durumunda varisler AİHM’e başvuracak.”

Abdülhamit’in çocukları kanalından gelen birçok varisin avukatlığını üstlenen Ayşegül Topuz ile Burak Varoğlu ise şunları söyledi: “Davada sona yaklaşılıyor. Nihai karar verilmek üzere dosya bilirkişiye gönderilmesini bekliyoruz.”

HANGİ YERLER İSTENİYOR?

Abdülhamit’le kan bağı olan 250 akraba için 14 Nisan’da İstanbul 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde görülecek dava büyük önem taşıyor. Edinilen bilgiye göre nihai bilirkişinin Abdülhamit’in varisleri ve miras pay oranları hakkında sunacağı rapor merak konusu. Ancak varisler tarafından talep edilen yerlerin birebir iadesinin mümkün olmadığı, atanacak bir bilirkişi heyeti ile bu yerlerin değerlerinin tespit edilerek varislerle anlaşma yoluna gidilmesinin beklendiği ifade ediliyor. Abdülhamit’ten miras kaldığı öne sürülen yerler ise şöyle:

- Galatasaray Adası 
- Sultanhamam’daki İzmirli Hanı 
- İstanbul Gedikpaşa’daki tiyatro arsası 
- Eyüp Kopçageçidi’ndeki 21 dönüm tarla 
- Eyüp’te 18 dönümlük Bahariye Kışlası 
- Kağıthane’de 20 dönüm arazi 
- Bakırköy’de 70 dönüm arazi 
- Bakırköy Veliefendi çayırı