RAİOLA'NIN ÖLÜM NEDENİ

İtalyan basınına yansıyan haberde 54 yaşındaki Raiola'nın akciğerinde yaşadığı rahatsızlık nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. Geçirdiği ağır ameliyatın ardından tedaviye yanıt vermeyen dünyaca ünlü menajerin hayata gözlerini yumduğu ifade edildi.

MİNO RAİOLA HAYATI VE KARİYERİ

Raiola, 1967'de güney İtalya'daki Salerno, Nocera Inferiore'de doğdu. Bir yıl sonra ailesiyle birlikte Hollanda'nın Haarlem kentine taşındı. Hollanda'da büyüyen babası, Raiola'nın gençlik yıllarını garson olarak geçirdiği başarılı bir restoran işletmesi açtı. Aynı zamanda lise diplomasını aldı ve iki yıl üniversiteye devam etti ve La Fakülte'ye kaydoldu.

Yedi dil biliyordu; İtalyanca, İngilizce, Almanca, İspanyolca, Fransızca, Portekizce ve Felemenkçe.

HFC Haarlem'in genç takımında futbol oynamaya başladı, ancak 1987'de 18 yaşında futbolu bıraktı ve genç takımın başına geçti. Bir oyuncu ve yönetici olarak kısa bir girişimden sonra, Raiola bu kez bir futbol menajeri olarak futbol dünyasında yer almaya devam etti.

Bir spor acentesi şirketi olan Sports Promotions'da çalışmaya başladı ve Ajax oyuncusu Bryan Roy (1992'de Foggia'ya), Marciano Vink (1993'te Cenova'ya), Wim dahil olmak üzere birçok yüksek profilli Hollandalı oyuncunun İtalyan kulüplerine transferinde yardımcı oldu. Jonk ve Dennis Bergkamp (her ikisi de 1993'te Internazionale'ye) ve Michel Kreek (1994'te Padua'ya).

Ancak bir süre sonra şirketten ayrılmaya ve kendi işini kurmaya karar verdi.

İlk bağımsız büyük transferi Pavel Nedvěd'in Nedvěd'in Çek Cumhuriyeti'nin finale çıktığı 1996 Avrupa Futbol Şampiyonası'ndaki etkileyici performansının ardından Sparta Prag'dan Lazio'ya transfer olmasıydı.

Önder Özen: "Galatasaray, Adana Demirspor'u yenerse..." Önder Özen: "Galatasaray, Adana Demirspor'u yenerse..."

Avrupa liglerinde oynayan 20'den fazla oyuncu Raiola tarafından temsil edilmekteydi.

Son olarak Monaco'da ikamet ettiği biliniyordu. 2008 yılında, İtalyan makamları tarafından profesyonel futbolun daha geniş bir soruşturmasının bir parçası olarak transfer usulsüzlükleri nedeniyle Federazione Italiana Giuoco Calcio (FIGC) tarafından başlatılan iki disiplin duruşmasında yer aldı.

Ağustos 2016'da, Paul Pogba'nın Manchester United'a dünya rekoru transferini kapattıktan sonra Raiola, Pogba'nın 105 milyon Euro'luk transferinden 25 milyon Euro'luk bir pay aldı; daha sonra Amerika'nın en ünlü mafya babası Al Capone'un Miami'deki eski evini 9 milyon €'ya satın aldı.

8 Mayıs 2019'da İtalyan Futbol Federasyonu, Raiola'nın açıklanmayan nedenlerle üç ay menajer temsilcisi olarak hareket etmesini yasaklarken, kuzeni Vincenzo Raiola'ya iki ay men cezası verdi.

10 Mayıs'ta, FIFA Disiplin Komitesi'nin İtalyan federasyonunun kararlarını benimsemesinin ardından yasaklar dünya çapında uzatıldı.

13 Haziran 2019'da Raiola ve kuzeni, orijinal yasağı İtalya'daki Federal Temyiz Mahkemesine temyiz ettikten sonra, kazandılar ve üç aylık yasağın kaldırılmasıyla sonuçlandı.

22 Ocak 2020'de Raiola, transfer ödemelerinde planlanan üst sınırın ardından FIFA'yı yasal yaptırımlarla tehdit eden Jorge Mendes ve Jonathan Barnett de dahil olmak üzere bir dizi yüksek profilli futbol menajeri arasında yer almıştı.

RAİOLA'NIN MENAJERLİK YAPTIĞI BAZI FUTBOLCULAR:

Erling Haaland

Paul Pogba

Marco Veratti

Zlatan Ibrahimovich

Mario Balotelli

(GsGazete)