2020 Fitre ne kadar? Fitre kimlere verilir, kimlere verilmez? Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığınca 2020 yılı fitre miktarı belli oldu. Bir kişinin günlük doyum miktarı şeklinde hesaplanan fitre 2020 yılı için geçtiğimiz günlerde tespit edilmişti.

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2020 Ramazan Ayı fitre bedelini açıkladı. Ramazan Ayı’nın gelmesiyle yardıma muhtaç ihtiyaç sahiplerine verilen fitre bedeli merak edilir oldu. Milyonlarca vatandaşın yanıtını merakla beklediği 'Bu yıl fitre ne kadar ve kaç TL?' sorusu yanıtını buldu. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığınca 2020 fitre miktarı belirlendi ve açıklandı. Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır.

Fitre ne kadar 2020? 

Diyanet İşleri Başkanlığı 2020 fitre fiyatını açıkladı. Fıtır sadakası yani fitre bu yıl 27 lira olarak belirlendi.

Diyanet’in yaptığı açıklama şöyle:Yapılan değerlendirmeler neticesinde Fıtır Sadakasının, Müslüman toplumların neredeyse tamamına yakın bir kesimi tarafından veriliyor olması dikkate alınarak, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 2020 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2021 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede 27.00 TL olarak belirlenmesine karar verildi.

Fitre nedir?

Fıtr sözlükte “Orucu açmak”, fitre de “Yaratılış” anlamına gelir. Buna “Fıtır sadakası” denir ki, fıtrat sadakası, yani sevap için verilen yaratılış atıyyesi demektir. Dini bir terim olarak şöyle tanımlanır: Ramazan Bayramı'na yetişen ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların kendileri ve velâyetleri altındaki kişiler için yerine getirmekle yükümlü bulundukları mâlî bir ibadettir.

Fıtır sadakası, Ramazan orucunun farz kılındığı hicretin 2. yılı Şaban ayında, zekâttan önce meşru kılınmıştır. Bu bir yardımlaşma olup, orucun kabulüne, ölüm sırasındaki sıkıntılardan ve kabir azabından kurtuluşa bir vesiledir. Yoksulların ihtiyaçlarını gidermeye ve onların da bayram sevincine katılmalarına bir yardımdır.

Fitre hadis deliline dayanır. İlgili hadisler aynı zamanda onun uygulama şartlarını da belirler.