Bilerek oruç bozmanın cezası (Kefareti) nedir? Orucu isteyerek bozmanın hükmü Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından geçtiğimiz dönemlerde paylaşılmıştı. Peki, bilerek orucu bozmanın kefareti kaç gün? Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişiler farklı sebeplerle dönem dönem isteyerek orucunu bozabiliyor. Bir kefaret gerektiren bu durum sonrasında kefaretin yerine getirilmesi gerekiyor. Peki, bilerek orucu bozmanın hükmü nedir?

BİLEREK ORUCU BOZMANIN CEZASI

Diyanet İşleri Başkanlığı’nı sıkça sorulan sorular sayfası üzerinden verdiği yanıta göre Orucu kasten, yani mazereti olmadığı halde bilerek bozmak, Ramazan’ın hürmetine saygısızlıktır ve büyük günahtır. Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir (Buhârî, Savm, 30; Hibe 20; Nafakât, 13; Keffârâtü’l-eymân, 2-4; Müslim, Sıyâm, 81).

ORUÇ KEFARETİ KAÇ GÜN?

Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262).