Seda Sayan, Seren Serengil, Şeyma Subaşı, Seray Sever, Ebru Akel ve Seda Akgül Instagram hesaplarından paylaşım yaparak “No-Attack” isimli bir gıda takviyesini tanıttı. Ünlü isimler bu ürünün tanıtımını yaparken, ürünün enfekte olunsa bile koronavirüse karşı bağışıklık kazandırdığını paylaştı.

TeknoSafari'den Mirhan Binici ve Kübra Sarıkaya'nın özel haberine göre ilk olarak Şeyma Subaşı bir hikâye paylaşarak bu süreçte bağışıklık sistemine çok önem verdiğini ve her gün balık yağı, magnezyum, C vitamini gibi destekleyici ürünlerle kendisini koruma altına aldığını söyledi. Buna ek olarak da No-Attack isimli gıda takviyesinden bahsetti.  

Ürün bu paylaşımlar sonrasında sosyal medyada dikkat çekti ve bunun ardından Tekno Safari ekibi konuyu araştırmaya başladı. İlk olarak Instagram üzerinden konuya tepki gösteren bir kullanıcı (İlgili kullanıcı, sosyal medyadan yoğun tepki gördüğü için isim paylaşmıyoruz) yaptığı bazı incelemelerin sonucunu paylaştı.

Web Sitesi Kayıt Adresi : Yalan Dolan Mahallesi

magazin-unluleri-koronaviruse-karsi-etkili-diye-dolandirici-urun-reklami-yapti-703422-1.

No Attack isimli gıda takviyesinin satışı yapılan web sitesi detaylarını inceleyen kullanıcı, sitenin 16 Mart tarihinde açıldığını tespit etti ve aşağıdaki ekran görüntüsünü paylaştı. Bilgiler arasında en dikkat çekici detay sitenin kayıt adresine ilişkin oldu. Bu alanda “Yalan Dolan Mahallesi” ibaresinin yazılı olduğu görüldü. İlgili sitenin kayıt bilgilerinin paylaşımdan kısa bir süre sonra düzeltildiği görüldü.

Web sitesinin teknik detaylarına ilişkin TeknoSafari'nin yaptığı araştırmada, site hakkında Google kaydının olmadığı görüldü. Bunun sitenin şikayetler üzerine Google tarafından kapatılmaması için tercih edilen bir yol olduğunu öğrenildi. Sitenin sadece mobil sürüm olarak, tek sayfa halinde yayınlanması da dikkat çeken bir diğer detay. Bu sitenin tamamen kısa süre içinde, belli ölçüde kazanç elde edip kapatılacağını destekleyen başka bir detay. Siteyle ilgili araştırma yapan TeknoSafari, tüm kayıtların gizli olduğunu ve bunun hayali bir firmaya işaret ettiğini tespit etti. Öte yandan site üzerinde yapılan incelemede, herhangi bir adres, telefon, mail vb. bilgilerin olmadığı görüldü. Bu tür sitelerin sadece online satış yoluyla, tüketiciyle temas kurmadan çalıştığı bilinen bir husus. Böylece herkes tarafından bulunma ve şikayet edilmenin önüne geçmeye çalışıyorlar.

Firma yetkilisine, Tarım Bakanlığının ürün hakkında onay belgesi veya izninin olup olmadığı sorulduğunda “Gıda onay belgesi var. Zaten izinli ürün.” yanıtı verildi.

Birgün