Zümrüdü Anka Ne Demek Anka Kuşunun Hikayesi

Zümrüdü Anka Ne Demek

Pers Mitolojisinde ortaya çıkan ve daha sonra doğudaki hikaye ve efsanelerde ulaşılmaya çalışılan kuş olarak bilinmektedir. Simurg, Anka, Homa, Ruk ve Türk efsanelerinde Tuğrul ve Zümrüdü Anka olarak bilinmektedir. İnsan gözünün göremeyeceği kadar yükseklerde uçan bu kuşun Kaf Dağının ardında yaşadığı efsanelerde anlatılmaktadır. Bazı efsanelerde 500 yıl yaşadığı bazılarından ise ölümsüz olduğu söylenmektedir. Rivayete göre bilgi ağacının dallarında yaşar diğer kuşların bütün sorularına cevap verirmiş.

Zümrüdü Anka Kuşunun Hikayesi

Rivayete göre bilgi ağacının dalları arasında yaşayan ve bütün kuşların sorularını cevaplayan Zümrüdü Anka kuşu bir gün ortadan kaybolmuş. Kaf dağının ardında olduğu haberini alan kuşlar ona ulaşmak için 7 dipsiz vadiyi aşmaları gerekiyormuş. Bu vadiler Nefs, Aşk, Cehalet, İnançsızlık, Yalnızlık, dedikodu ve benlik vadileriymiş. Kuşlar birer birer bu vadileri geçerken bir çoğu yolda kendini kaybetmiş, bir çoğu da ulaşamadan geri dönmüş. Ancak bunlardan sadece 30 tanesi Kaf dağının arkasındaki Zümrüdü Anka Kuşuna ulaşmayı başarmış.

Aslında bu vadilerin geçen kuşların her biri Zümrüdü Anka kuşuymuş. Nefesleri ve benliklerinden sıyrılıp bilgeliğe ulaşan bu kuşlar küllerinden yeniden doğmuşlardır. Mevlana bu hikayenin ardından çıkarılan ders için neyi arıyorsan sen o sundur demiştir. Sabır, emek ve gayret sarf etmenin ve kendi anka kuşunu kendinin başarmanın önemi vurgulanmaktadır.

Dizide bu ismiyle yayınlanırsa büyük mücadeleler sonucunda sevdiğine kavuşan aşıkların hikayesi anlatılacak diye düşünüyorum. Engeller ne kadar büyük olursa olsun sabır, gayret ve emek ile aşılır ve kaf dağının ardındaki Zümrüdü Anka Kuşu bile bulunur.