Lig maçları, Avrupa ve Mali Kongre derken Galatasaray Kulübü yönetimini mart ayında zor günler bekliyor. Zira ayın 26’sındaki Mali Kongre öncesinde dışarıda Barcelona maçı içeride Beşiktaş maçı... 26 Mart tarihinde yapılacak olan Yıllık Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda Burak Elmas ve yönetiminin 8 aylık görev süresi mali ve idari olarak oylanacak. Kredi ödemeleri yaklaşıyor. Sportif performans bir kenara kulübün en büyük problemi yıllardır çığ gibi büyümüş olan borçlar. Kısa vadeli borçlarla da boğuşan kulübün özkaynakları ekside. Üstelik kulübün gelecek sezon ödemeleri başlayacak olan Bankalar Birliği Kredi Yapılandırması kapsamında da gelecek dönem gelirleri üzerinde 5.5 milyarlık temlik bulunuyor. Gayrimenkul ve hisseler de ipotek altında. Futbolun borçlarla adeta can çekiştiği bir ortamda Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Burak Elmas, Habertürk'ten Yavuz Barlas ile sohbet etmek üzere bir araya geldi.

DÜNYA, GALATASARAY’DAKİ DEVRİMİ KONUŞACAK

Geleceğe dönük iyimser mesajlar da veren Burak Elmas kulubün hedefini ise şöyle açıkladı: “Galatasaray’da, bir devrim gerçekleşiyor. Dünya futboluna örnek bir modeli hayata geçiriyoruz. Hedefimiz bu Türkiye’nin ilk borçsuz, üst üste kar eden, zarar etmeyen kulübü olmak. Galatasaray’da, ekonomik olarak dünyaya örnek olacak bir model yaratmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki seneden itibaren bunun sonuçlarını almak istiyoruz. Hızlı davranmaktan ve hızlı sonuç almaktan başka çaremiz yok. Alınması gereken zaruri kararlar sürekli ertelenmiş. Galatasaray’ın buradan hızlı çıkabilmesi için bazı şeyleri hızlı yapmamız lazım.”

TARAFTARA MESAJ VERDİ

Galatasaray Başkanı Elmas projelerini ise şöyle özetledi: “Galatasaray, geçtiğimiz 10 yılda sportif başarılara imza attı, şampiyonluklar yaşadı. Ancak aynı zamanda büyük ve sürdürülemez bir ekonomik külfetin altına girdi. Yani sportif başarı uğruna gelecek kuşaklara büyük bir ekonomik dar boğaz bıraktık… Bugün başkan olarak sorumluluğum popülizm yapmamak, Galatasaray’ın ekonomik gerçeklerini uygun davranmak ve Galatasaray değerlerini ayakta tutmak.Taraftarlarımıza çok net olarak söylemek istediğim bir şey var; bu takımın daha iyi bir geleceğe sahip olması için, birilerinin bunu yapması gerekiyordu. Kolay olanı seçmek elbette mümkündü, biz zor olanı seçtik! Anlık popülist kaygılarla hamle yapıp, bu güzide kulübü daha büyük yüklerin altına sokamayız. Şunu buraya not olarak düşüyorum; İnsanların yargıları değişir, tarihin hükmü kalıcıdır"

DÜNYA FUTBOLUNA ÖRNEK OLACAK

"Galatasaray’dan, tüm dünya futbolu için örnek bir başarı hikayesi yaratmak gibi bir hedefimiz var. Kulüp gelirleri ve mülkleri bankalara teminat verilmiş. Gelirler sürekli düşüyor… Dövizdeki yükseliş eğilimi elinizi kolunuzu bağlamış durumda. Galatasaray’ı, içinde bulunduğu bu durumdan çıkarmak için hayata geçmesi gereken en büyük proje yeniden gençleşmek..."

SON DERECE RAHATIZ

"Tabi ki gayrimenkul projeleri ve sponsorluk gelirleri mali yönden düzlüğe ulaşmak için değerli projelerdir. Ancak sürdürülebilir başarı, altyapıdan geçer… Futbolcu yetiştirmek, maliyeti düşük futbolcuları iyi fiyata satabilir hale getirmek hem sportif hem de ekonomik başarıyı tetikler. Avrupa’daki birçok kulüp bu yolla iflasın eşiğinden döndü. Biz Galatasaray olarak Avrupa’da, Avrupa’yla yarışıyoruz. Döviz cinsinden yayın ve sponsorluk gelirlerimizin düştüğü bir dönemde, Avrupalı rakiplerimizle eşit şartlarda olmasa bile makul şartlarda mücadeleye devam edebilmek için gençleşip maliyetlerimizi düşürmekten başka yolumuz yok! Biz yönetim olarak bugün eleştiriler yiyelim hiç sakıncası yok! Yarın bu kararların meyvesini Galatasaray’ımız yiyecek… O yüzden son derece rahatız!”

KULÜPLER, ORTAK BİR TV KANALI KURMAYA HAZIR

Gelelim son dönemin en kritik konularının başında gelen futbolda yayın ihalesine… Türk futboluna biçilen yayın değeri adeta 12 yıl geriye gitti. Kulüplerin başarısız performansları bir kenara trübünde, sosyal medya futbolun dilinin küfürle kirlenmesi, hakem hataları, TFF kararları derken sektör adeta izleyicilerinde terk ettiği bir hal aldı. Galatasaray Başkanı Burak Elmas, yayın ihalesi ile ilgili şöyle konuştu: “Naklen yayın ihalesi 500 milyon dolardan ihale edildi. Sonrasında pandemi indirimi geldi. Yayıncı kuruluş aslında her sene indirim istiyordu. En son bu rakam 220 milyon dolar civarına düştü. Kulüplerde kendi geleceğini kendi belirleme, marka değerini birlikte yükseltmek adına bir irade var. Burada bütün kulüpler mutabık aslında. Aynı geminin içerisindeyiz. Güzel bir birliktelik var, konuşabiliyoruz."

ADA YAZA SOSYAL TESİS OLARAK AÇILACAK

Burak Elmas, yargı sürecinin tamamlanmasının ardından Galatasaray Adası’nın devraldıklarını belirtti. Uzun süredir kullanım dışı idi. Şu anda harabe vaziyette. Elden geçirip önümüzdeki yaz sezonunda sosyal tesis olarak kullanmak üzere hizmete açarız.

Kaynak: HT Spor