Sosyal medya platformları kullanıcılarını kendine bağlamak için her daim yeni ürünler, çözümler ve teknikler geliştirmeye çalışıyorlar. Özellikle de artık kan kaybetmekte olan Facebook gibi büyük isimler için yaratıcı fikirler her zamankinden daha fazla gerekli. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, geçtiğimiz hafta içi Oculus Connect 6 konferansında tanıttığı Horizon ile buna ne kadar ihtiyaçları olduğunu gösterdi.

Horizon, Facebook firmasının sanal gerçeklik (VR) çözümlerine verdiği ağırlığın bir sonucu. Kullanıcıların platformu terkememesi için, sosyalleşmelerine yeni bir yol sunmak amacı ile tasarlanmış sanal bir dünya. İlk bakışta bilimkurgu filmi Ready Player One’daki dev sanal gerçeklik dünyasına benzer bir fikir olduğu düşünülebilir. Ama aslında Second Life isimli eski ve hala popüler üç boyutlu, çok kullanıcılı açık oyun evrenine daha yakın denilebilir.

Bu sanal dünyada kendi ortamlarınızı ve oyunlarınızı oluşturabileceksiniz. Bunları arkadaşlarınızla paylaşıp beraber oynayabileceksiniz. Ya da yaratmakla uğraşmayıp, sadece kullanıcıların oluşturduğu sanal dünyaları keşfederek yeni insanlarla sosyalleşebilirsiniz. Kullanıcılar kendi avatarlarını tasarlayıp dünyaya dalacaklar. Telepods adlı portallar aracılığıyla sanal ortamlar arasında seyahat edecekler, kendi mekanlarında arkadaşları ile film izleyebilecekler veya Wing Strikers gibi çok oyunculu oyunlara katılabilecekler.

Dünyanın merkezi bir kent meydanı gibi görünüyor. Kullanıcılar sisteme girmeden önce, avatarlarının nasıl görüneceğini ve ne giyeceklerini geniş bir listeden seçebilecek. Bu dünya çok kalabalık olacak ama sahipsiz vahşi batı gibi de olmayacak şekilde planlanmış. Kullanıcılara sanal dünyada yardım sağlayacak ve güvenliklerini koruyacak ‘Horizon Locals’ olarak bilinen insan görevliler etrafta bulunacaklar. Böylece kullanıcıların birbirlerine kötü davranmaları engellenebilecek.

Bu kadarla da bitmiyor. Facebook kendi platoformlarında yaşadığı tüm taciz ve zorbalık vakalarından ders almayı bilmiş. Kullanıcılar arasında can sıkıcı bir sorun çıktığında, bir kullanıcı sanal dünyada paralel özel bir alana dalmak için bir kalkan düğmesine sahip olacak. Kullanıcılar kişisel alan sınırlarını tanımlayabilecek. Böylece başka bir kullanıcı onlara dokunamayacak, avatarların görsel olarak içiçe girmesi mümkün olmayacak. Sessize alma, engelleme ve raporlama gibi geleneksel araçların da dünya çapında kullanılacağı bilgisi verilmekte.

Facebook Horizon 2020 yılı başlarında kapalı beta ile pazara çıkmaya hazırlanıyor. Başvuruları şimdiden başlamış ve bir sanal gerçeklik gözlüğü seti olan herkes başvurabilir.