Seki, hem yeni şarkısını hem de hayatı konuştu.

Herkes son dönemde hayatından çok bezgin, suratsız ve burnundan soluyor. Sizce insanlar neden bu kadar mutsuz?

Tabii ki gelecek kaygısı yüzünden.... Enflasyon, dolar, euro, altın almış başını gidiyor. Ev kiraları, temel harcamaları… Her şeye zam üstüne zam geliyor. Her şey 10 katı zamlandı ve gelecek kaygısı yaşıyoruz. Zor bir süreçten geçiyoruz.

Siz hayatın zorluklarıyla nasıl başa çıkıyorsunuz?

Tevekkül ederek. Yaşadığın şartları kabullenmek çok önemli. Öncelikle sağlıklı bir bedene sahip olduğum için Allah’ıma şükrediyorum. Her şeyin başı sağlık. Başımızda bir de pandemi belası var zaten. Çok şükür daha hiç yakalanmadım. Allah da yaşatmasın.

MÜZİĞE GETİRİLEN SAAT KISITLAMASINA KARŞIYIM

Pandemide, müziğe saat kısıtlamasının gelmesiyle sanat camiası çok zor günler geçirdi. Sizde durum neydi?

Halen o zor süreç devam ediyor. Pandemi sürecinde onlarca müzisyen arkadaşımız canına kıydı. Çok acıklı günlerdi. Saat kısıtlamasına da son derece karşıyım. Binlerce insan bu sektörden ekmek yiyor. Anlamış değilim. Oysa sanat her şeyin ilacı, besin kaynağı.

KİMSE AŞKTAN ÖLMEZ, GEÇİNİZ BUNLARI

Yeni şarkınız ‘Aşktan Ölen Yok’ ne güzel bir çıkış yaptı. Yorumlar nasıl?

Çok şahane gidiyor. Söz ve müzik Ayla Çelik’e ait. Aranjör ise Okay Barış. Herkes şarkıyı benim yazdığımı sanıyor. Benim ruhumdan akmış gibi sözler.

‘Aşktan Ölen Yok’ iddialı bir söz. Aşktan ölen yok mu sizce?

Aşk acısı besler insanı. Öldürmeyen acı da güçlendirir. Kimse aşktan ölmez, geçiniz bunları.

Klipte size beyaz bir güvercin eşlik etti. Özel bir anlamı var mı?

Buse Tilman çekti klibi. Güvercini uçurma sahnemizde, canım güvercini uçuyorum uçuruyorum göğsümün üstüne tekrar konuyor. Adını ‘Aşk’ koydum o güvercinin. Bizim şarkının da şansı ve uğuru oldu. Hatta onu sevmekten çekimleri iki saat aksattık. Ben bütün hayvanlara aşığım. Onlara hayvan yerine haycan derim. Kıyamıyorum onlara hayvan demeye.

AŞK, BİR ŞUURSUZLUK HALİDİR, AŞIK OLAN HERKES ŞAPŞALLAŞIR

Aşkın sizdeki tanımı ne?

Şuursuzluk. Aşk, bir şuursuzluk halidir.

Aşık olunca nasıl bir kadına dönüşüyorsunuz?

‘Deniz Aşık Olunca Şaşırır’ diye bir şarkı yapmıştım zamanında. Aşık olan herkes şapşallaşır. İçtiğin suyun tadı başka gelir. Sanki dünyanın renklerini bilmiyormuşsun da yeniden başka bir renk görüyormuşsun gibi oluyorsun ama bunların hepsi gelip geçici. Bu devirde sahici aşk kalmadı.

Deniz Seki, aşık olunacak bir kadın mıdır?

Ben erkek olmadığım için bu soruya net yanıt veremem ama benim şarkılarımla aşık olan binlerce çift var.

ADAM OLMAYANIN HER ŞEYİ OLSA NE YAZAR?

Geçtiğimiz günlerde şarkıcı Gizem Tuncer “Parasız adam gereksiz adamdır” demişti. Siz bir erkekte ne ararsınız?

Adam gibi adam olup olmadığına bakarım. Gerisi boş. Adam olmayanın her şeyi olsa ne yazar? İnsan olsun.

BU DEVİRDE RUH EŞİNİ BULAN İNSANI AYAKTA ALKIŞLARIM

İnsan ömründe bir kere mi sevebilir? Aşkın cinsellikle büyük bağı var mı?

Hepsi bir bütün. Tutku, romantizm, münazara hepsi şart! Karşındakinin ruhunu, kalbini görmen ve buna göre yaşaman gerekiyor. Zamanımızda böyle aşklar varsa da ben bilmiyorum. Bu devirde gerçekten ruh eşini bulan insanı ayakta alkışlarım.

SEVEN İNSAN VAZGEÇMEZ, BU İŞİN KADINI ERKEĞİ YOK

Kadın mı daha çabuk vazgeçer erkek mi?

Bu işin kadını erkeği yok! Seven insan vazgeçmez. Seviyorsan fedakar olacaksın. Öyle ilk tartışmada “Haydi güle güle” diye bir dünya yok.

CEZAEVİ GÜNLERİMİ SUYA HAPSETTİM

Cezaevi günleri hiç aklınıza geliyor mu?

Ben o günleri suya hapsettim.

Kırgın olduğunuz ve asla affetmeyeceğiniz insanlar var mı?

Hayatımda kimseye küs kalmam. Bende küslük mertebesi olmaz. Koskoca Allah bizi affederken ben nasıl affetmem? Ben kimim ki? Affetmezseniz korkunç bir yükle yaşarsınız. Kendiniz dahil herkesi affetmelisiniz.

Kaderci misiniz?

Kadere ve alın yazısına inanırım ama doğumun ve ölümün arasında yaşadığımız süreçte başımıza gelen her şeyden de kişinin kendisi sorumludur. Başımıza ne gelirse gelsin bizim seçimimiz. Ancak sonunda yine Allah’ın takdiri oluyor. “Ol” derse oluyorsun, “Öl” derse ölüyorsun.

ATAERKİL BİR AİLENİN ÇOCUĞUYUM, HALİYLE MUHAFAZAKAR TARAFLARIM VAR

Muhafazakar yanlarınız var mı?

Aslında vizyonu çok geniş bir kadınım. Her şeye, her türlü yeniliğe, güzelliğe çok açığım ama ataerkil bir ailenin çocuğuyum. Haliyle muhafazakar yanlarım var.

TAŞIYABİLEN HERKES SAHNEDE İSTEDİĞİNİ GİYER

Ata Demirer'den Hakim Ziyech paylaşımına yorum Ata Demirer'den Hakim Ziyech paylaşımına yorum

Son dönemde sahnedeki kadın sanatçıların, kostümleri hayli tartışılıyor. Siz bu tartışmanın neresinde duruyorsunuz?

Taşıyabilen, yakıştıran herkes sahnede istediğini giyer. Yakışıyorsa tamamdır. Kişi de kendinin aynasıdır. Bunu becerebilen arkadaşlarımı da alkışlıyorum. Gayet güzel ve modern buluyorum. Bizim işimiz sürekli yenilenmek ve dinamiklik ister. Sahnede kimin ne giydiğiyle o kadın nasıl şarkı söylüyor onunla ilgilenin.

Gülşen ve Aleyna Tilki son dönemde çok tartışılıyor. Onları nasıl buluyorsunuz?

İkisi de şahane! Gülşen zaten çok yakın arkadaşım ve çok sevdiğim bir sanatçı. Her yaptığı işi alnının akıyla yapar. Giydiklerini de kendine çok yakıştırıyor. Aleyna ise genç ve zeki bir kız. Çok güzel bir gelecek onu bekliyor. İkisiyle de gurur duyuyorum.

52 yaşında olduğunuza inanmak çok zor. Bu kadar genç ve dinamik görünmeyi nasıl beceriyorsunuz?

Ruhum genç, ruhum çocuk. Ben çok küçük yaşta büyüdüm. Büyüdükçe de çocuklaştım. O yüzden ruhum genç. Yaşsız ve takvimsiz bir kadınım.

DIŞARIDAN RENKLİ GÖRÜNÜR AMA FLUDUR BİZİM DÜNYAMIZ

Şöhret dışarıdan göründüğü kadar renkli mi gerçekten?

Dışarıdan renkli görünür ama biraz fludur bizim dünyamız. Öyle her şey Instagram’da gördüğünüz gibi değil. Kendine çok zaman ayırman gereken bir meslek bu. Kendi iç dünyana, ruhuna çok iyi bakacaksın. Duygularına cevap vereceksin, içsel, bedensel şeylere kulak vereceksin.

Ünlülük ya da star kompleksi yaşadınız mı hiç?

Ben çok mütevazı yaşıyorum ve böyle yaşamayı da seviyorum. Sokaktaki herhangi bir vatandaştan hiçbir farkım yok. Tek fark, ben şarkı söylüyorum. Sahneye çıktığım için de tanınıyorum, bu kadar. Hepimiz eşitiz.

KADIN CİNAYETLERİNE ARTIK BİR SON VERİLMELİ

Son dönemde ülkeye dair neler sizi üzüyor ve dertlendiriyor?

Kadın cinayetlerine artık bir son verilmeli. “Yeter” diye sokağa çıkıp isyan etmek istediğim günler oldu. Bir de haycanlara (hayvanlara) yapılan insanlık dışı işkenceler beni çok üzüyor.