Sarı-kırmızılıların, Arsenal ve Porto ile karşılaşacağı Emirates Cup öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Fatih Terim, transfer çalışmaları hakkında konuştu.

İlk olarak Galatasaray’ın bir süredir ısrarla kadrosuna katmak istediği Emre Can’ın, Bayer Leverkusen’e transfer olmasını yorumlayan Terim, ”Yönetim Emre Can transferi için elinden geleni yaptı. Ama Bayern yönetimi oyuncusunu göz önünde tutmak istedi. Kendisi iyi bir futbolcu, fakat olmazsa olmazımız değildi.” dedi.

Emre Can transferinde istediği sonucu alamayan Galatasaray’da ibre tamamı ile sarı-kırmızılıların eski kaptanı Arda Turan’a dönerken, Fatih Terim de yıldız futbolcuyu her daim kadrosunda görmek istediğini söyledi.

Arda’nın her zaman için Galatasaray’ın bir değeri olduğunu vurgulayan Terim, ”Arda G.Saray’ın bir çocuğudur. Kendisi bir gün yeniden takıma dönecektir.” dedi.

’6 YABANCI ÇOK TEHLİKELİ BİR ŞEY’

Öte yandan Terim, Futbol Federasyonu’nun yabancı futbolcularla ilgili kararına yönelik bir soru üzerine, “Eğer sadece olaya 6 yabancı olarak bakarsak çok yanılırız. Dünya yedek kulübesini biraz daha fazlalaştırmak için uğraşırken 6 yabancı çok tehlikeli bir şey. Kulübede oturmak bir umut taşımak demektir. Hiçbir oyuncunun morali bozulmaz. Zaten bozulursa da herkes tepkisini gösterir. Ama tribüne gönderilmek ‘ben hocanın kafasında hiç yokum, hiç düşünülmüyorum’ demek. Bu psikolojide yukarıda kalan her oyuncudan normal performansını alamayız” diye konuştu.

Büyük kulüplerin zor kaybeden kulüpler olduğunu belirten Terim, kazandıktan sonra cezalı ya da sakat futbolcu yoksa takımda pek değişiklik yapılmayacağını kaydetti.

Yabancı sınırlamasının olduğu bir ortamda futbolcunun psikolojisinin ve ümidinin önem taşıdığını ifade eden Terim, şunları söyledi:

“Salıdan çarşambadan başladığınız zaman idmanlara koyuyorsunuz zaten 11′i. 11′de olmadığını gören her yabancı oyuncu kendisini bırakacaktır. Böyle böyle bu serüven devam edecektir. İstikrar önemli olduğuna göre, takımda çok fazla değişiklik yapmamak önemli olduğuna göre, her türlü bu arkadaşlarımız psikolojik olarak da fizyolojik olarak da bir sıkıntıya düşeceklerdir. Dolayısıyla biz de düşeceğiz. Nasıl olsa Şampiyonlar Ligi’nde yabancılar serbest diye bir yaklaşım var. İyi de oraya kadar gelebilirlerse sorun yok. Moral olarak, fizik olarak oraya gelebilirlerse sorun yok. Ben oraya iyi bir moralle sağlam bir fizikle gelecebileceklerini pek düşünmüyorum.”

“Yabancı sınırlamasıyla ilgili kararı geçen yıl ilan ettik” yönündeki ifadeleri değerlendiren Terim, “Genel olarak hep saat ikide ve gece internete koydukları için. Türk futbolu adına bu kadar önemli kararları siz teknik adamlara danışmadan, üniversitelerle veya bilimadamlarıyla hakemlerle oyuncularla tartışmadan aldığınız zaman çok sağlıklı olmuyor açıkcası. Eğer sadece Türk futbolcunun yetişmemesi içinse çok kısır, sığ bir görüş. Doğru bir görüş değil” ifadesini kullandı.

Milli takım teknik direktörlüğü yaptığı dönemde de yabancı sınırlamasının kaldırılmasını savunduğunu anımsatan Terim, “O yüzden bu tip hayati kararlar böyle keyfi alınmamalı. Mutlaka federasyonda bu konuyu iyi incelemiş, uzman kişiler vardır. Bu kararı aldıklarına göre” görüşünü belirtti.
mutva.com