Türk futbol ligleri tarihinde unutulmayacaklar listesine giren bir maçı geride bıraktık. Unutulmaz olan maçlarda çoğunlukla Galatasaray kazanan taraftı ama bugün maalesef mağlup tarafta yer aldı. Böyle bir maçtan sonra hiçbir Galatasaray taraftarının hikaye anlatacak veya hikaye okuyacak durumda olmadığını zannediyorum. Bu gece bile biz’’ 3 zorunlu değişiklik yaptık’’, hakem yanlış faul kararı verdi’’ gibi konuları ön plana çıkarırsak en başta biz Galatasaray’a zarar vermiş oluruz. Bu geceden sonra artık doğruları görmemiz gerekmektedir.

 

 

Alex Ferguson’ın bir açıklaması olmuştu geçmişte. 5 yılda 1 takımı yenilemeye başlamak gerekiyor gibi bir cümlesi vardı. Gerçekten çok doğru. Galatasaray’da bizim hatırladığımız dönemi bir kısaca gözden geçirelim. 97- 2001 yıllarında almadık kupa bırakmayan bir Galatasaray vardı(şampiyonlar Ligi hariç). Bu sürecin ardından istemediğimiz bir şekilde bu efsane takım dağılmıştı ve Lucescu 12-13 kiralık oyuncuyu 5-6 tecrübeli oyuncuyla kaynaştırarak ligde şampiyon olmuş, Şampiyonlar Ligi son 16 turunda Roma, Liverpool, Barcelona grubunda son maçta elenen bir Galatasaray’ı ortaya çıkarmıştı. O sezonki başarıdan sonra Fatih Terim ile beraber eski oyuncuların geri dönmesi aynı başarıları getirmemişti. Sonraki yıllarda 2006 ve 2008’de büyük özveri ile gelen şampiyonluklar hep gelecek adına bizim yapmamız gerekenleri engellemişti. Son 4 yıldaki 3 şampiyonluk doğru planlamaya giderek kurulan kadro ile gelmişti. Bugün gözüktü ki 5.yılda bu kadro yapısında da arızalar olmaya başladı.

 

 

Galatasaray’ın elindeki kadro yine şampiyonluğa oynar. Sneijder gibi, Podolski gibi yabancılar var, forma girerse bir Burak Yılmaz var, Selçuk İnan gibi bir orta saha var ama Önemli hizmetleri geçmiş olması oyuncuların kendilerine eleştiri yapılamaz olduğu anlamına gelmemeli. Galatasaray’ın forveti Umut Bulut’un 174 dakikadır kaleye şutu yok.  Hata yapacaksa Sinan yapsın. Biz’’niye teke tekte Alper’i geçemedin’’ diyelim. 13 yıldır önemli hizmetleri geçen Sabri’nin mesela bugün son 2 goldeki hatalarını sabaha kadar konuşabiliriz. 4.golde geçen seneki Fenerbahçe maçının kopyası bir boş koridor var orada ama geçen sene şampiyon olunca bu unutuldu. Chedjou hep bu hataları yapıyor ama gol atıyor diye unutuluyor mesela. Geçen sene en çok eleştiri alan oyuncu bugün yeğenini kaybetmiş olmasına ragmen 11’de maça başlayan ve çıkana kadar sahanın en iyisi olan Selçuk’tu. 92’ye önde girip 95’te maçı mağlup bitirecek kadar kendini kaybedemez Galatasaray Takımı. Kalp kırmaktan da korkuyorum açıkçası çünkü bir Galatasaraylı olarak çok üzüldüm.

 

 

Yani demek istediğim takım artık yorulmaya başladı. Bu demek değildir ki bu takım başarılı olamaz veya yorum yaptığımız yada yapmadığımız oyuncular büyük katkılarına devam etmeyecekler. Burada yapılması gereken artık adım adım takımı yenilemek. Gelen şampiyonluklar uzun süreli başarıları engellemesin. Biz bunu geçmişte yaşadık. Nasıl bulundu Denayer gibi oyuncu, Rodrigues gibi yetenek maddi sıkıntı varsa bu yoldan devam etmek gerekir.