Peki Fenerbahçe ve Galatasaray Avrupa Ligi'nden ne kadar para kazanacak? Yanıtı haberimizde...

Ayak bastı parası 3.4 milyon Euro

Gruptaki 32 ekibin her birini 3,63 milyon Euro giriş parası bekliyor. Ancak Covid-19 kesintisi nedeniyle kulüplere 230 bin Euro daha az ödeme yapılacak ve 3,4 milyon Euro ödenecek. Yani Fenerbahçe ve Galatasaray ayak bastı parası olarak 3,4 milyon Euro'yu kasasına koyacak.

Katsayıdan gelecek para

Avrupa Ligi’nde katsayı hissesi % 15 olarak uygulanıyor. 10 yıllık UEFA kulüp sıralaması baz alınıyor. Avrupa Ligi'nde yer alan takımlar içinde kulüp sıralamasında 32. sırada yer alan takım 132 bin Euro alacak. Her basamak yükselişi bu sayının katları formunda artacak.  

10 yıllık sıralamada Galatasaray 9., Fenerbahçe ise 14. sırada bulunuyor. Yani Galatasaray 3 milyon 168 bin Euro, Fenerbahçe ise 2 milyon 508 bin Euro gelir elde edecek. Böylece Galatasaray'ın ayakbastı parası ve katsayıdan alacağı toplam para 6 milyon 568 bin Euro olacak. Fenerbahçe ise aynı kalemlerden toplam 5 milyon 908 bin Euro kasasına koyacak.

Yayın havuzu geliri

Avrupa Ligi ve Konferans Ligi’nin canlı yayın haklarını tek bir paket olarak ihaleye açıldı. Şampiyonlar Ligi'ne nazaran yayın havuzu gelirinin düşük olduğu biliniyor. Burada yayın için komplike bir sistem uygulanacağı için tam rakam bilinmiyor.

Performanstan gelecek para

Avrupa Ligi'nde gruplarda Fenerbahçe ve Galatasaray galibiyet başına 630 bin Euro, beraberlik başına ise 210 bin Euro kazanacak.  Beraberliklerde birikecek olan 210’ar bin Euro, grup maçları sonrası galibiyet sayılarına bakılarak kulüplere dağıtılacak. Grubu birinci bitiren takım 1,1 milyon Euro, grup ikincisi 550 bin Euro alacak. 
 
Temsilcilerimiz gruplardan sonraki ilk eleme turunu geçerse 500 bin Euro, son 16'yı geçerse 1,2 milyon Euro, çeyrek final için 1,8 milyon Euro, yarı final için 2,8 milyon Euro kazanacak. Finale çıkarlarsa takımların 4.6 milyon Euro daha kazanacak. Avrupa Ligi şampiyonunun kasasını ayrıca 4 milyon Euro daha girecek.

TFF limitlerine etki edecek

Türkiye Futbol Federasyonu'nun talimatta yaptığı değişiklikle Avrupa kupalarından elde edilecek gelirin üçte ikisi limitlere yansıyacak.

(Ajansspor)