Galatasaray'ın 20 Ocak’ta yapılan Seçimli Olağanüstü Genel Kurulu’nda başkanlığa seçilen Mustafa Cengiz, Hürriyet' e özel açıklamalarda bulundu.

Galatasaray’ın menfaatleri söz konusu olduğunda her türlü kararı alabilecek cesarete sahip olduğunu vurgulayan başkan Cengiz'in röportajından öne çıkan detaylar şöyle:

"Bu kafayla gidersek Galatasaray'ın iki yakası bir araya gelmez"

"Sporcuların ödemeleri neden ötelendi anlamadım. Benim seçilmeme verilen şans sıfırdı. Mevcut yönetimin düşüncesine göre göreve devam edeceklerdi. Buna da hiç kızmıyorum. Benim anlamadığım; çeşitli şubelere 9, 7 ve 4 aylık ödemeler yapılmadı, ertelendi. O zaman neden ödemeleri yapmadılar? Dursun bey cebinden ödüyorsa, o zaman da verseydi."

"Geçmişi karalamayı sevmiyorum ancak realiteler ortada. Riva ve Florya’dan alınan 508 milyon lira avans gibi kullanıldı. Bu eski yönetimce 340 milyon lira olarak kırdırıldı ve harcandı. Üstüne o proje 10 milyon euro gösterilerek teminat alındı. Futbolcu transferleriye bir yük bindi Galatasaray’ın omuzlarına. Kısaca eski tas eski hamam olayına döndük. Maalesef biz bu kafayla, yüksek transfer harcamaları ve israfla gidersek Galatasaray’ın iki yakası bir araya gelmez. Kulübün personel yükü de çok fazla. Müthiş bir gider var."

"Rodrigues için 30 milyon euro istedim"

"Bafetimbi Gomis 30 milyon euro’dan fazla eder. Garry Rodrigues için bir ay önce girişim oldu. Nabız yokladılar, 30 milyon euro istedim. Türkiye 3-5 yıl içinde keşfedilecek. Türkiye’de oynanan futbolun kalitesi asla Avrupa’nın çok altında değil. Bir Premier Lig değiliz ama onlara yetişeceğiz."

"Fenerbahçe derbisine Allah’tan bir mani olmazsa gideceğim. Umarım galibiyet dileğimiz gerçekleşir. Beşiktaş da 10 yıldır yenemiyormuş. Birçok rakibimize sorduğunuzda, Galatasaray'ı yenmeyi şampiyonluğa tercih ediyorlar. Bu bize gurur veriyor."

"100 tane Abdürrahim Albayrak olsa Galatasaray'ın bileğini kimse bükemez"

"Mayıs'ta yapılacak seçimde yüzde 100 adayım. Benim ismim üzerimde konsensüs sağlanırsa mutlu olurum. Galatasaray Genel Kurulu akıllıdır, neyin ne olduğunu bilir. Biz, Mustafa Cengiz ve yönetimi olarak burada isek, bilin ki, yanlış gidişe tepki olarak buradayız. Genel Kurul beni yeterli görmez ise saygı gösteririm."

"Fatih Terim gibi işine aşık insan az gördüm. Florya ve evi. 24 saat orada yaşıyor. Biz Florya’nın yönetimini Fatih Terim ve Abdurrahim Albayrak’a bıraktık. Çok da memnunuz."

"Abdürrahim Bey'i, 25 yıl önce Ali Sami Yen Stadı’ndan tanırım. Önlü arkalı otururduk. Fakat inanın şu iki ayda onu hiç tanımadığımı anladım. Camiada birçok kişi onu eleştiriyordu. Şimdi tam tersi. Ben böyle yürekten ve fedakâr bir Galatasaraylı görmedim. Abdürrahim Albayrak gibi 100 tane olsa, Galatasaray’ın bileğini kimse bükemez. Kim Galatasaray için bir taşı bir metre götürürse başımızın tacıdır."

"UEFA'ya sunumumuzu yaptık, şaşkınlıktan sandalyeden düşüyorlardı"

"Mali olarak UEFA’ya söyleyecek sözümüz yok. Şunu söyledik: Size geçmişi değil, doğruları söyleyeceğiz. Sizi kandırmaya gelmedik. Hayali rakamlarla yola çıkmadık. Bir yeniden ayağa kalkma, kıyam hareketiyiz. Galatasaray Genel Kurulu, bu tabloya zaten gereken tepkiyi gösterdi. UEFA da zaten her şeyi biliyor. Kimlerin ödeme beklediğini biliyorlar. Hepsini temizleyeceğimizi söyledik. Bizim iki yıla ihtiyacımız var. UEFA’nın amacı Galatasaray’ı ve Türk futbolunu cezalandırmak değil, tersine yardımcı olmak. İnanın UEFA’daki hava bu."

"Reel, uygulanabilir ve elimizdeki mevcut mal varlığımız, potansiyelimizle en iyi durum, en kötü durum ve mevcut durum şeklinde projeksiyonlar hazırladık. En kötü duruma göre sunumu yapacağız. UEFA samimiyetimize inanmalı. Durumu olduğu gibi sergiledik. Doğru yönetildiğinde ben Galatasaray’ın mali anlamda üç yılda artıya geçeceğine inanıyorum. Ama kaynakları anlamsızca dağıtırsak sonuç alamayız."

"Biz her şeye hazırlıklıyız. Bir tek men cezasına hazırlıklı değiliz. Onu istemiyoruz. Bunun olması UEFA’ya da zarar verir. Çünkü UEFA’nın amacı, futbolu geliştirmek ve büyütmek. Biz doğru rakamları verdik."

"Komitenin başındaki Andrea Traverso’nun sunumları 15 dakika dinleyip çıktığı bilgisini aldık. Ancak bizimkinde 2.5 saat kaldı. UEFA üç şey istedi: Samimi olun, şeffaf olun, doğruları söyleyin. Mete İkiz’in sunumu için, “İlk kez böyle bir prezantasyon aldık” dediler. Size çok özel bir şey anlatayım: UEFA heyeti iki kez sandalyeden düşüyordu. UEFA Asbaşkanı Servet Yardımcı da bunu teyit etti."

"Galatasaray, tek başına hiçbir anlam ifade etmez dedim. Rakiplerimize de yardımcı olun. Türk futboluna izin verin, destek verin, hatalarını tolere edin dedim. Hepsi şaşırdı ve 'Biz yıllarca Türkiye’den rakiplerini şikâyet edenler gördük' dediler. 'Biz oraya girmeyelim lütfen' dedik. Şaşırdılar ve neredeyse sandalyeden düşeceklerdi."