Wikipedia nedir? Vikipedi ne işe yarar?

Wikipedia'da yazarlar tamamen gönüllülük esasına dayanarak bilgileri yayımlar ya da düzenler, Wikipedia, kaynağı olan ya da olmayan bilgileri belirli yöntemlerle okuyuculara belirtir. 

Wikipedia, kullanıcıları tarafından ortaklaşa olarak birçok dilde hazırlanan, özgür, bağımsız, ücretsiz, reklamsız, kâr amacı gütmeyen bir internet ansiklopedisi. MediaWiki yazılımı kullanılarak hazırlanmaktadır. Sürekli eklemeler ve değişiklikler yapıldığı için hiçbir zaman tamamlanmayacağı varsayılmaktadır.

Kurucularından, Jimmy Wales Wikipedia'yi, "Dünya üzerindeki her insana kendi dilinde, en üst kalitede, bedava bir ansiklopedi oluşturma ve dağıtma uğraşısı" olarak tanımlamaktadır.

Wikipedia sözcüğü, viki ve pedi kelimelerinin birleşiminden oluşur. "Viki", Hawaii dili'ndeki "wiki wiki" (hızlı veya bilgi amaçlı) sözcüğünden türetilmiştir. "Pedi" ise, Antik Yunan Medeniyeti'nde "kapsamlı kültürel eğitim sistemi" anlamına gelen paideia kelimesinden gelmektedir.

Wikipedia’ya yönelik hak ihlali kararı Resmi Gazete’de yayımlandı

Anayasa Mahkemesi'nin Wikipedia kararının gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı. AYM kararında, Wikipedia'nın kapatılmasının demokratik toplum düzeninin gereklerine uymadığı vurgulandı ve erişim engelini haklı gösteren vahim nitelikte bir içerik olmadığı belirtildi.

Türkiye’de erişime kapatılan Wikipedia’nın sahibi Wikimedia Vakfı, erişim yasağı nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

Bu başvuruyu geçen ay gündem toplantısında ele alan Anayasa Mahkemesi, Wikipedia’nın Türkiye’de erişiminin engellenmesinin bir hak ihlali olduğuna hükmetmişti.

İhlal kararının 6’ya karşı 10 üyenin oyuyla alındığı öğrenilmişti.

Mahkemenin kararı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) iletmesiyle birlikte Wikipedia erişime açılacak.